Vučić: Primenjivaćemo ono što piše u sporazumu, a ne što Albanci i Zapad želi!

Srbija neće da primenjuje ono što u sporazumu ne piše, a neki bi želeli i među Albancima i neki na zapadu da se sprovodi ono što u njemu ne piše, rekao je Vučić.

Politika
> 18:40h

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će Srbija implementirati ono što je u sporazumu iz Brisela napisano, ali ne i ono što u njemu ne piše.

"Srbija će da primenjuje ono što je napisano u sporazumu, ali Srbija neće da primenjuje ono što u sporazumu ne piše, a neki bi želeli i među Albancima i neki na zapadu da se sprovodi ono što u njemu ne piše. Moramo prvo da napravimo plan implementacije, želimo da napravimo plan i da sprovodimo ono što će pisati u tom planu koji je sačinjen na osnovu sporazuma”, rekao je Vučić.

On je podsetio da su održani razgovori sa Srbima sa severa Kosova, da u Beogradu te ljude razumeju i da razumeju i njihove strahove, ali je dodao i da bi voleo da imaju malo više razumevanja za državu.

"Postavlja se pitanje posmatranja celine interesa našeg naroda i svih naših građana i nadam se da će kod njih biti pronađeno dovoljno prostora i razumevanja za situaciju u kojoj se zemlja nalazi", rekao je Vučić u intervjuu za TV Pink.

On je izrazio uverenje da država Srbija nikada neće pribeći tome da ne isplaćuje plate, smenjuje legalno i legitimno izabrane predsednike opština na Kosovu.

“Sve to možemo i sve to stoji vladi na raspolaganju, ali mislim da to ne bi bilo dobro i zato nam je potreban razgovor i dijalog i hitni završetak tog razgovora i svakako njihovo veće poverenje u državu”, rekao je Vučić.

On je podsetio da su predstavnici Srba sa severa Kosova prvo od Vlade Srbije tražili referendum o tom pitanju što je i prihvaćeno uz to da se posle referenduma zajedno sprovodi sporazum…

“Onda su rekli, mi sad više nećemo referendum zato što vidimo da nećemo da dobijemo i sada više ne znate šta još treba da učinite”, rekao je Vučić i ponovio da će država poštovati sporazume koje je prihvatila Vlada Srbije i Skupština Srbije.

"Verujem da je dogovor moguć, a ako ga ne bude naći ćemo načina kako da dođemo do plana implementacije i kako da ga sprovodimo, ali je uvek bolje da do dogovora dođe", smatra prvi potpredsednik Vlade Srbije koji veruje i da će biti dovoljno razuma da se dogovor postigne.

Na pitanje šta sa Srbima južno od Ibra i ko ih predstavalja, Vučić je naveo da je teško utvrditi ko su legitimni predstavnici Srba južno od Ibra i da u nekim opštinama ima po tri opštinska rukovodstva.

On je rekao da se razgovara i da će se razgovarati sa svima, a da po raspoloženju u SNS, čiji je predsednik, može da tumači i raspoloženje srpskog naroda koji živi južno od Ibra.

Vučić je precizirao da su svi opštinski odbori naprednjaka južno prihvatili sporazum dok su sva četiri severno od Ibra protiv sporazuma.