Foto: Shutter.

Revolucija u borbi protiv šećerne bolesti

Senzacionalno: Nanočestice pobeđuju dijabetes!

Nezapamćen pomak Naučnici će u pacijente ubrizgavati čestice koje će ispuštati insulin kad god detektuju povećanje nivoa šećera u krvi

Planeta
> 00:00h

BOSTON - Na pomolu spas za obolele od dijabetesa! Naučnici su stvorili nanočestice koje regulišu nivo insulina u krvi i do deset dana od ubrizgavanja u organizam pacijenta, piše magazin Sajens njuz. Saradnjom stručnjaka s univerziteta Severna Karolina, Instituta za tehnologiju Masačusetsa (MIT) i dečje bolnice u Bostonu, stvorena je mreža sićušnih čestica koje detektuju nivo šećera u krvi i kad dođe do povećanja, ispuštaju insulin. - Stvorili smo „pametni“ sistem koji reaguje na promene u organizmu i kontroliše nivo šećera u krvi - kaže dr Žen Gu, vođa projekta i objašnjava: - Testirali smo tehnologiju na miševima i uspeli smo da održimo nivo šećera u normali i do 10 dana. Kad ova revolucionarna terapija zaživi, oboleli od dijabetesa neće više morati da mere nivo šećera u krvi kao dosad, pošto će taj posao umesto njih obavljati nanočestice koje će se triput mesečno ubrizgavati u njihov krvotok. Ono što je najvažnije za sve dijabetičare, međutim, jeste nada da više neće morati da ubrizgavaju bolne injekcije insulina kako bi spustili nivo šećera u krvi. Takođe, dijabetičari često ubrizgaju više insulina nego što im treba, pošto ne znaju u svakom trenutku koliki im je nivo šećera u krvi. Svi ovi problemi trebalo bi da budu rešeni ovom revolucionarnom metodom. Kod pacijenata s dijabetesom tipa jedan telo ne proizvodi dovoljno insulina, hormona koji prenosi glukozu iz krvotoka u ćelije. Nova nanomreža za borbu protiv dijabetesa sastoji se od mešavine nanočestica sa čvrstim jezgrom od insulina, modifikovanog dekstrana i enzima oksidaze glukoze. Kad su enzimi izloženi visokoj koncentraciji glukoze, oni pretvaraju glukozu u glukonsku kiselinu, koja onda razgrađuje modifikovani dekstran i oslobađa insulin. Insulin na kraju procesa smanjuje koncentraciju glukoze u krvi. I glukonska kiselina i dekstran su biokompatibilni.