Zaplet u vrhu balkanske mafije

Ako Keljmendi progovori Čume ode na robiju?!

Ukoliko uhapšeni Nser Keljemndi potvrdi navode SIPA da ga je bivši vođa „surčinskog klana“ povezao sa plaćenim ubicama iz Šapca, Buha bi mogao da završi na dugogodišnjoj robiji

Crna Hronika
> 14:54h

BEOGRAD – Hapšenje narko-bosa Nasera Keljmendija uspaničilo je srpske kriminalce i kontroverzne biznismene, a među njima i poznatog svedoka saradnika Ljubišu Buhu Čumeta!

Naime, ukoliko Keljemndi potvrdi navode Državne agancije za istragu i zaštitu (SIPA) BiH da ga je bivši vođa „surčinskog klana“ povezao sa plaćenim ubicama iz Šapca, Buha bi mogao da završi na dugogodišnjoj robiji.

Navodi iz tajnog dosijea „ Lutka“ koji su sačinili pripadnici SIPA, u kome se između ostalog Keljmendi i Čume dovode u vezu sa likvidacijom ratnog komandanta Armije BiH Ramiza Delalića Ćele.

U dosijeu piše da su: „ pripadnici albanske mafije u Sarajevu, Naser Keljemndi i Muhamed Ali Gaši, zbog dugogodišnjeg neprijateljstva sa Ramizom Delalićem doneli 2007 godine odluku da ga ubiju. Posredstvom svog prijatelja Ljubiše Buhe Čumeta, koji je sa Delalićem takođe bio u neprijateljskim odnosima i Milovana Jeremića zvanog Krca iz Šapca, angažovali su pripadnike takozvane šabačke mafije, koji su u odnosu na Buhu bili u podređenom položaju. Cena ubistva iznosila je 200.000 evra.

Izveštaj SIPA navodi i da je plaćeni ubica Strahinja Rašeta 2007 hicima iz heklera likvidirao Delalića, a zatim ga pištoljem overio u glavu. Rašeta je nekoliko dana posle ubistva bio skrivan u okolini Sarajeva, a zatim je tajnim kanalima prebačen u Srbiju.

Naser Keljemndi i Ali Gaši su za ovo ubistvo isplatili novac pripadnicima šabačke mafije preko dva posrednika Muharema Čauševića i Benjamina Halilovića, stoji u dokumentu SIPA, koja Rašetu povezuje i sa još nekoliko plaćenih ubistava u Sarajevu.

Svedok saradnik Ljubiša Buha Čume potvrdio je pred Specijalnim sudom u Beogradu da je Delalić hteo da ga ubije, a da je organizator atentata bio Dušan Spasojević Šiptar. Čumeta koji se u to vreme skrivao u Turskoj, Delalić je imao zadatak da ga locira i pružiti logističku podršku Šiptarevim ubicama.

Pokušaj Čumetovog ubistva je tada propao jer je on na vreme pobegao u ambasadu SCG.