Foto: Zorana Jevtic

Brisel pritiska Prištinu da što pre primeni sporazum

Ukoliko timovi dveju strana ne dođu do kompromisa, poslednja šansa da se rasplete "Gordijev čvor" biće 21. maja, kada će se u Briselu sresti srpski premijer Ivica Dačić i Hašim Tači

Politika
> 14:36h

BEOGRAD - Snažan diplomatski pritisak iz Vašingtona i Brisela usmeren je ovih dana na Prištinu, kako bi se što pre, u narednoj nedelji, odmrzli razgovori oko plana primene Briselskog sporazuma.

Ukoliko timovi dveju strana koji pregovaraju o koracima i rokovima implementacije dogovorenog ne dođu do kompromisa, poslednja šansa da se rasplete "Gordijev čvor" biće 21. maja, kada će se u Briselu sresti srpski premijer Ivica Dačić i Hašim Tači.

Priština zahteva da se prvo ugase postojeće institucije Srbije na Kosovu, pa tek onda krene u formiranje Zajednice srpskih opština. Ideja albanskih vlasti na Kosovu je da se u tom vakuumu, na mala vrata u srpske sredine „ubace" institucije Prištine, što Beograd ni po koju cenu neće dozvoliti.

"Priština pokušava da "lovi u mutnom" i da, dok traje rasprava Beograda i Srba sa severa Kosova, izdejstvuje drugačija rešenja od dogovorenih. To se neće dogoditi i učinićemo sve da sprečimo pokušaje zloupotrebe Briselskog sporazuma. Ponavljam, Srbija nije i neće pristati na gašenje naših institucija u pokrajini", kazao je za predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

Šef delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer kaže da su u Briselu svesni da će biti teško da se u narednim nedeljama zaokruže sve tačke Briselskog sporazuma.On ističe da je EU Beogradu i Prištini postavila tri ključna uslova: da se usaglase oko preciznih koraka i rokova implementacije, da se postigne dogovor oko električne energije i telekomunikacija i bar započne primena pojedinih delova sporazuma.

"Za većinu država članica, jasan i kredibilan plan primene bio bi dovoljan da daju zeleno svetlo za datum, mada u vrhu EU kažu da to nije definitivna garancija da će svih 27 članica u junu glasati da Srbija načini naredni korak ka Briselu. Meriće se i nastavak reformskog procesa, posebno u oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala", rekao je Deže.

On objašnjava da će, ukoliko na tehničkom nivou ne bude postignut dogovor o sprovođenju sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, možda doći do povratka na politički nivo dijaloga.