PREDAT ZAHTEV ZA IZRUČENJE: BiH od Prištine traži Naser Keljmendija

Misija EU na Kosovu - Euleks primila je od institucija Bosne i Hercegovine zahtev za izručenje Nasera Keljmendija ovoj zemlji, potvrdila je portparolka Euleksa Irina Gudeljević

Crna Hronika
> 21:58h

PRIŠTINA - Zahtev za izručenje Naser Keljmendija prosleđen je Ministarstvu pravde Kosova, pošto zvaničnici Euleksa mogu samo da asistiraju između BiH i Kosova.

Misija EU na Kosovu - Euleks primila je od institucija Bosne i Hercegovine zahtev za izručenje Nasera Keljmendija ovoj zemlji, potvrdila je portparolka Euleksa Irina Gudeljević.

Ona je pojasnila da je zahtev za izručenje prvoosumnjičenog u slučaju "Lutka", koji se tereti za teška krivična dela u BiH, odmah prosleđen Ministarstvu pravde Kosova, pošto zvaničnici Euleksa mogu samo da asistiraju između Bosne i Hercegovine i Kosova.

"Službenici Euleksa u Ministarstvu pravde mogu asistirati u kontaktu između relevantnih aktera. Međutim, Euleks, radeći u okviru kosovskih zakona, nema mandat da izručuje nijednog građanina Kosova", kazala je Gudeljević.

Keljmendi je dobio mesec dana pritvora koji ističe 7. juna 2013.

Čolak: Izručenje Keljmendija zavisi od kosovskih vlasti

Ministar pravde BiH Bariša Čolakizjavio je da narko-bos Naser Keljmendi, koji je uhapšen 5. maja na Kosovu, "možda hoće, ali možda i neće biti izručen BiH, jer sve zavisi od vlasti na Kosovu".

"Činjenica da nemamo diplomatske odnose u značajnoj meri otežava i samu komunikaciju, koja se odvija putem Euleksa", rekao je on.

Čolak je podsetio da je upućena molba za njegovo izručenje BiH, kao i da je Ministarstvo u stalnom kontaktu sa Euleksom, prenose mediji u BiH.