Foto: Nemanja Pancic

Najviši organ SPC bez rasprave o bludnom vladici

BRUKA: Crkva štiti bludnog Kačavendu!

Sveti arhijerejski sabor raspravljaće samo o izveštaju o radu Zvorničko-tuzlanske eprahije, dok se o Kačavendinom skandalu ćuti

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - Štite svoje. Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve neće raspravljati o nedoličnom ponašanju vladike zvorničko-tuzlanskog Vasilija Kačavende, iako su brojne afere u kojima je igrao glavnu ulogu uzdrmale srpsku javnost, ali i samu Crkvu. Poslednja u nizu dogodila se pre dva dana, kad je objavljen video-snimak, napravljen tajnom kamerom, na kome se vidi kako se ovaj sveštenik ljubi u usta s dečakom. Šta je dnevni red Da rasprave neće biti, juče je indirektno potvrdio episkop bački Irinej, koji je izbegao da odgovori na pitanje novinara da li će jedna od tema Sabora biti i skandali u koje je upleten vladika Kačavenda. Irinej je samo rekao da se to kao tema pojavilo u nekim medijima, ali da niko zvanično iz Crkve tako nešto nije rekao. - Novinaru jednih dnevnih novina saopštio sam dnevni red Sabora, ali on je dodao nešto na svoju ruku - rekao je episkop Irinej, odgovarajući na pitanje da li će na dnevnom redu Sabora biti i slučaj vladike Kačavende. Još dva izvora Kurira u Patrijaršiji juče su rekla da Sabor SPC neće raspravljati o Kačavendinim skandalima, već da će na dnevnom redu biti samo izveštaji o radu Eparhije zvorničko-tuzlanske, u kojoj je ovaj vladika službovao, kao i radu svih drugih eparhija. Kačavenda je penzionisan pre dva meseca, i to na lični zahtev, neposredno pošto je u javnost procurio snimak na kojem se strasno ljubi s nepoznatim mladićem. Pored pomenutog video-zapisa, u javnosti se pričalo da postoji i snimak na kojem se vladika Vasilije ljubi i mazi sa četvoricom mladića. Preseljenje Kad je Sinod SPC prihvatio Kačavendin zahtev za penzionisanje, on ga je uputio u muški manastir Šišatovac na Fruškoj gori. Episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije i dalje boravi u svom dvoru u centru Bijeljine.

SPC traži oslobađanje aphiepiskopa Jovana Sveti arhijerejski sabor SPC juče je pozvao vlast u Srbiji i demokratske institucije Evrope da pomognu arhiepiskopu ohridskom Jovanu, koji je u zatvoru u Makedoniji. - Arhiepiskop Jovan je, uz Vojislava Šešelja, čovek koji je u Evropi najduže u istražnom zatvoru. Utamničen je nepravedno, zdravlje mu je ozbiljno narušeno i drže ga u nečovečnim uslovima, a za danas je zakazano jedno od brojnih ročišta - rekao je vladika Irinej u Patrijaršiji.