Foto: Beta Ap

Neredi ne jenjavaju šest dana

HAOS U ŠVEDSKOJ: Bosanci divljaju po Stokholmu

Među izgrednicima koji pale kola, škole i vrtiće u delovima prestonice skandinavske zemlje ima mnogo onih s prostora bivše SFRJ

Planeta
> 00:26h

STOKHOLM - Nezadovoljni imigranti se ne smiruju. Neredi u predgrađima švedske prestonice Stokholma ne jenjavaju ni posle šest dana, a prema izveštajima medija, najžešći su u delovima grada u kojima žive imigranti, među kojima je najviše onih iz Bosne i Hercegovine. Napali policiju U noći između četvrtka i petka spaljeno je najmanje devet automobila, dve škole i policijska stanica, a sve u znak negodovanja zbog ubistva jednog starijeg muškarca (69) prilikom privođenja prošle nedelje. Policija je privela osam izgrednika, a povređenih u poslednjem divljanju vandala nije bilo. U predgrađu Rinkebiju, jednoj od dominantnih imigrantskih gradskih sredina, gde je od početka nedelje izbilo više nereda, zapaljeno je šest automobila, među kojima je pet potpuno izgorelo. Tri automobila zapaljena su u Nosborgu, a požar podmetnut u policijskoj stanici u Aelvsju brzo je stavljen pod kontrolu. Zapaljena je škola u Tensti i vrtić u naselju Kista, blizu Husbija, gde su neredi počeli, ali je vatra brzo ugašena. U Sodertaljeu, na jugu Stokholma, huligani su policajce gađali kamenicama dok su intervenisali zbog paljenja automobila. Vatrogasci su saopštili da su u noći između četvrtka i petka intervenisali čak 90 puta u Stokholmu, a većinu požara izazvali su učesnici pobune. Inače, u predgrađima zahvaćenim neredima ima mnogo imigranata s Balkana, a među njima su najbrojniji. U tim kvartovima takođe žive i došljaci iz Iraka, Avganistana, Somalije, a odnedavno i iz Sirije. To su siromašni delovi s visokim procentom nezaposlenosti. Mnogo imigranata Švedska je zbog liberalne useljeničke politike jedno je od prvih evropskih odredišta za useljavanje, a mnogo ljudi s prostora bivše SFRJ otišlo je u tu zemlju. Najnovija dešavanja podstakla su raspravu o integraciji useljenika, koji čine čak 15 odsto ukupnog stanovništva u Švedskoj.

Posle divljanja vandala ostao samo garež

Neredi u Geteborgu i Malmeu Prema izveštajima švedskih medija, neredi u noći između četvrtka i petka zabeleženi su i u predgrađima Geteborga, gde su na dve lokacije goreli automobili. Takođe, izgrednici su drugu noć zaredom palili i divljali i po gradu Malmeu.