Foto: Beta

Usvojen plan primene briselskog sporazuma

BRISELSKI SPORAZUM: Prvo se imenuje komandir policije

Imenovanje regionalnog komandanta policije za sever KiM daće vidljiv doprinos izgradnji poverenja, stabilizaciji ukupnih političkih prilika i jačanju bezbednosti na Kosovu

Politika
> 10:16h

BEOGRAD - Nema veze sa statusom. Vlada Srbije usvojila je sinoć plan primene briselskog sporazuma Beograda i Prištine, a premijer Srbije Ivica Dačić obavestio je visoku predstavnicu Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton o toj odluci. Dačić pisao Eštonovoj Kako je navedeno u saopštenju Vladine kancelarije za saradnju s medijima, Vlada je usvojila izveštaj tima za izradu plana implementacije sporazuma postignutog u Briselu, kao i Plan implementacije Prvog sporazuma o principima koji regulišu normalizaciju odnosa, kao dokument koji ne prejudicira status Kosova i Metohije. U pismu upućenom Ketrin Ešton navodi se da Vlada Srbije smatra da će usvajanje Plana implementacije, kao i donošenje potrebnih izmena zakona neophodnih za sprovođenje Prvog sporazuma otvoriti vrata da politička sadržina višemesečnih napora da rezultate koji će odgovoriti interesima i očekivanjima građana i svih strana uključenih u proces. Statusna neutralnost Vlada Srbije smatra da će imenovanje regionalnog komandanta policije za sever KiM, koje će biti izvršeno korišćenjem ovlašćenja zajednice opština iz člana 9. sporazuma, dati vidljiv doprinos izgradnji poverenja i stabilizaciji ukupnih političkih prilika i jačanju bezbednosti na čitavom području KiM. Kako je navedeno u pismu upućenom visokoj predstavnici EU, Vlada ukazuje da utvrđivanje Plana implementacije Prvog sporazuma, kao i postizanje svih prethodnih i budućih sporazuma i njihovo sprovođenje ne narušavaju potvrđeni princip statusne neutralnosti u svim fazama sprovođenja.

Vulin vodi Kancelariju Vlada Srbije na jučerašnjoj sednici nije prihvatila ostavku direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju i odlučila je da ovu kancelariju nastavi da vodi Aleksandar Vulin.