Foto: Rojters

Sara Tošić: Novosadska balerina zvezda u Beću

Talenat i ljubav prema plesu otkrila je sasvim slučajno kada je u četvrtom razredu osnovne škole počela uporedo da ide i u baletsku školu

Pop kultura
> 00:00h

Na prvi pogled, Sara Tošić je obična gradska devojka. Međutim, ona je mnogo više od toga. Jedina je naša plesačica koja će učestvovati na najvećem festivalu savremenog plesa “ImPulsTanz” u Beču. Ona će uz još 29 plesača sa svih strana sveta biti član jedinstvene igračke trupe koja će u saradnji s renomiranim brazilskim koreografom Ismaelom Ivom šest nedelja raditi u okviru projekta “Biblioteca do corpo”.

Nakon premijere i nekoliko repriza u Beču otputovaće na dvonedeljnu turneju po Brazilu gde će u domovini sambe nastupati i pruočavati ples.Istraživanje baleta.

Pored bavljenja baletom i savremenim plesom, Sara studira pedagogiju. Talenat i ljubav prema plesu otkrila je sasvim slučajno kada je u četvrtom razredu osnovne škole počela uporedo da ide i u baletsku školu.

"Vrlo brzo sam zavolela ples i znala da ću nastaviti time da se bavim, tako da je srednja baletska bila logičan izbor. Doduše, upisala sam odsek za savremeni ples, dok sam u osnovnoj baletskoj završila klasičan balet. Zatim su me zainteresovale konceptualnije i savremenije forme koje dozvoljavaju, a ujedno i zahtvaju malo lične inicijative i kreativnosti. Klasičan balet je mnogo krući. Koreograf zna šta i kako želi i plesač onda to vežba do savršenstva. U savremenom plesu je izuzetno važna ličnost i individualnost plesača", objašnjava Sara.

Zahvaljujući tome, Sara je pozvana na festival “ImPulsTanz”, koji se održava od 1984. godine u Beču i okuplja renomirane plesne umetnike. U okviru festivala postoje radionice, okrugli stolovi, seminari i predstave.

Šampanjac i jagode Tošićeva je član Udruženja baletskih umetnika Srbije. Nastupa s Forumom za novi ples, jedinim ansamblom savremene igre u našoj zemlji koji deluje u okviru profesionalnog pozorišta od 2009. godine. Postepeno se uključivala i u klasičan baletski program kao honorarni član ansambla Srpskog narodnog pozorišta.

"U SNP-u sam provela tri sezone, ali se nedavno otvorio konkurs u baletskoj školi te od ove godine vežbam s klincima klasičan balet i savremenu igru. Oni su četiri-pet godina mlađi od mene pa se lepo družimo", smeška se Sara.

Uprkos obavezama, ova graciozna devojka i dalje nastupa u SNP-u. "Dobar primer savremenog plesa jeste predstava “Šampanjac i jagode” koju smo samostalno osmislili uz konsultacije sa koreografima iz Slovenije. Oni su nas usmeravali i korigovali, a mi smo unosili naše ideje i improvizovali. Čak smo i kostime sami pravili. Mislim da smo napravili izuzetnu predstavu", zaključuje Vanja.