Foto: Marina Lopicic

SNS za seču kadrova, ali ne i njihovi partneri

SPS i URS ČUVAJU MINISTRE: Ne damo naše jer super rade!

Stranke Dačića i Dinkića spremne su za rekonstrukciju na rečima, ali ne i u praksi. SPS I URS hoće da razgovaraju o promeni svojih ministara, ali neće da ih zamenjuju

Politika
> 08:28h

BEOGRAD - Naprednjaci su nezadovoljni i kadrom URS i SPS u Vladi! Najjača stranka u Vladi, koja će u najskorije vreme staviti pod lupu rad svojih ministara, tražiće i od svojih koalicionih partnera da preispitaju sopstvene rezultate, saznaje Kurir iz vrha ove stranke. Šest kandidata - SNS ne beži od odgovornosti i ispitivanja rada svojih ministra koji nisu ispunili očekivanja, ali isto to traži i od svojih koalicionih partnera. Treba ispitati rad Dinkićevih ministarki Verice Kalanović i Suzane Grubješić, kao i direktora Vladine kancelarije za Evropske integracije Milana Pajevića. Svi znaju da ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić nije ni trebalo da bude deo ove vlade, a ozbiljno treba ispitati rad ministra prosvete Žarka Obradovića - kaže izvor Kurira, koji dodaje „da se čini“ da se Ministarstvo zdravlja za Slavicu Đukić Dejanović pokazalo kao krupan zalogaj. S druge strane, u URS i SPS ističu da su radili najbolje u datim okolnostima i da ne beže od odgovornosti. Međutim, niko u ovim strankama ne smatra da bilo ko od njihovih ministara treba da bude zamenjen svežim snagama. Suzana Grubješić, ministarka za evrointegracije, kaže da radi savesno i da mirno spava, kao i da nije rođena u fotelji. Princip provere - Ako je neko nezadovoljan mojim radom, neka samo zatraži ostavku - precizna je Grubješićeva. Dinkić je za Kurir kratko rekao da je zadovoljan radom i Kalanovićeve i Grubješićeve. Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da će se, ako se bude razgovaralo o rekonstrukciji Vlade, razgovarati i o njegovom radu, kao i radu ostalih ministara. - Onda ćemo čuti šta drugi misle. Nije red da ocenjujem sopstveni rad - kaže Obradović. Verica Kalanović takođe je istakla da joj je savest mirna jer je radila svom snagom. - Princip provere treba da važi za sve i ja se toga ne bojim - rekla je Kalanovićeva. Dok su naprednjaci spremni da odstranjuju svoj kadar, SPS i URS štite svoj, ocenjuje analitičar Dejan Vuk Stanković. Nevoljni potezi - Nisam kompetentan da procenjujem koliko je ko radio od pojedinih ministara, ali činjenica je da SPS i URS ne ulaze rado u rekonstrukciju Vlade - kaže Stanković. Analitičar Đorđe Vukadinović kaže da ne može da procenjuje rad pojedinih ministara. On dodaje da se može zaključiti da je Vlada brod koji ne može da nastavi da plovi u istom sastavu.

Grubješićeva: Ako je neko nezadovoljan mojim radom, neka samo zatraži ostavku

Kalanovićeva: Savest mi je mirna jer sam radial svom snagom

Obradović: Nije red da ocenjujem sopstveni rad

Nisu savršeni, ali treba ih objektivno oceniti Aleksandar Antić, predsednik Skupštine Grada Beograda i funkcioner SPS, kaže da ne misli da su socijalisti na ministarskim funkcijama radili svoj posao savršeno. Međutim, kako ističe, njihov rad, kao i rad ministara iz ostalih stranaka, treba da bude objektivno procenjen, dok on o njima može da donese samo subjektivnu ocenu. - Svako ko nema rezultate nije ispunio očekivanja i ne zaslužuje da ostane u Vladi - kaže Antić, ali ne želi da precizira ko bi iz SPS to trebalo da bude.