(Ne)moguća greška

ROMKINJA ZBUNJENA: Dali joj belu bebu, a nema para za DNK

Da li je beba naša, najlakše je utvrditi analizom, ali nemamo novaca za to, to je, brate, skupo, odakle nam pare, kažu roditelji

Planeta
> 10:40h

SPLIT - U splitskom porodilištu porodilji Romkinji dali su bebu svetle puti i plavih očiju, pa roditelji sumnjaju da je došlo do zamene beba.

"Da li je beba naša, najlakše je utvrditi DNK analizom, ali nemamo novaca za to, to je, brate, skupo, odakle nam pare', kažu roditelji bebe. "Mi ne želimo nikoga da optužujemo, niti bilo da bilo kom lekaru i medicinskom osoblju namećemo da je kriv, ali imamo određene sumnje i želimo da ih razjasnimo. Jer, kao što vidite, mi smo Romi i tamnije smo puti, a naša beba, odnosno beba koju su nam dali u porodilištu, potpuno je svetle puti, bleda i plavih očiju", rekla je Vera Halilović (24) koja se porodila 5. juna carskim rezom u splitskoj bolnici.

Njen suprug, Avdija Osmanović (47) iz Splita je rekao da zato sumnjaju da slučajno nije došlo do greške i da je beba možda zamenjena. Rodila je devojčicu tešku 4.480 grama i dugu 56 centimetara. Dali su joj ime Frančeska.

"Iskreno da vam kažem, ne sećam se sad tačno da li su mi nakon poroda pokazali bebu i trakicu koju stavljaju na novorođenu decu, ali znam da su je odmah odveli na Neonatologiju i tek sam je videla nakon dva dana dok je još bila u boksu u inkubatoru. Imala je temperaturu, i primala je antibiotike. Posle toga videla sam je nakon još dva dana kad su me zvali da dođem da je dojim.

I tad, kad sam ušla u prostoriju, instinktivno sam krenula prema jednoj bebi tamnije puti, mislila sam da je to moja devojčica, ali me je sestra zaustavila i rekla da to nije moja beba, nego da je moja druga. Moram priznati, kad sam je videla, bilo mi je malo čudno, videla sam da je potpuno svetle puti, ali nisam nikom ništa govorila o tome.

Mislila sam da zato što je plava, nije moja rekla je Vera, koja s Avdijom ima troipolgodišnju devojčicu Lauru."Kad mi je beba izlazila iz bolnice, doktorka, mislim da se zvala Bucat, rekla nam je da joj je čudno što je beba velika i što nije naše boje i to nam je pobudilo dodatne sumnje. Mi samo želimo biti mirne savesti, da znamo je li naša ili nije. Znam da je to najlakše utvrditi DNK analizom, ali mi nemamo novca za to, to je, brate, skupo, odakle nam pare", kažu roditelji.

U splitskoj bolnici kažu da je skoro nemoguće da je došlo do zamene beba. "Odmah kad se dete rodi, i njemu i majci stavlja se na ruku silikonska narukvica s brojem i dete se pokaže majci, a ona mora uporediti svoj broj s brojem narukvice deteta i taj se broj upisuje u dokumente. Može neko namerno da zameni, ali ne mogu da verujem da bi to neko to učinio, rekla je jedna doktorka.

Jedino DNA analiza može otkloniti sumnje roditelja, ali ona se mora platiti. Jedino u slučaju da nadležni sud to naloži kao deo veštačenja u sudskom postupku, analizu plaća sud.