Foto: Nebojsa Mandic

Prijatelj Hasana Dudića bori se za život

VAPAJ: Umirem, a neće da me operišu!

Nezaposleni Vlajko Lizdek (58) iz BiH, koji 15 godina živi u Srbiji, ne može da operiše rak grla jer mu ambasada ne izdaje dokument kojim potvrđuje da će snositi troškove lečenja

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - Život mu zavisi od birokratije. Vlajku Lizdeku (58) iz Ilijaša u Bosni i Hercegovini, koji uz pomoć svojih prijatelja, pevača Hasana Dudića i Mileta Kitića već 15 godina opstaje u Beogradu, pre mesec dana dijagnostikovan je tumor na grlu. Lekari su mu rekli da hitno mora na operaciju! - Ambasada moje zemlje ne želi da mi izda neophodan dokument kojim potvrđuju da će snositi troškove lečenja, tako da niko neće da me operiše. Umreću a neću dočekati papir - priča Vlajko, koji se našao u nedaći od vremena rata u Bosni, kada je ostao bez porodice, stana i dela šake. Pomažu mu jarani - Spavam kod prijatelja, nezaposlen sam i nemam srpsko državljanstvo. Opstajem zahvaljujući dobrim ljudima, a najviše uz Miletovu i Hasanovu pomoć. Da nije bilo njega, ne bih ni saznao da sam bolestan. Žalio sam mu se danima na bol u grlu i, pošto se on već leči kod nekog ORL specijaliste, poveo je i mene. Pre četiri nedelje su mi u Klinici za otorinolaringologiju KCS utvrdili da imam rak grla i da hitno moram na zračenja i operaciju - objašnjava on, dok Hasan dodaje da je od tada Vlajko mnogo smršao i potpuno potonuo. Sve mi je teže Obraćali su se Fondu PIO i ljudima iz Ministarstva zdravlja, ali su im svi rekli da je za operaciju stranog državljanina neophodno da ima saglasnost zdravstva svoje zemlje. - U Federaciji BiH više nemam nikog, svi su mi pobijeni, tako da ne mogu tamo da me operišu. Sve mi je teže, jedva gutam i boli me. Jedino što molim je da ispoštuju moje građansko pravo, koje mi pripada kao njihovom državljaninu - kaže revoltirani Vlajko. Iz ambasade BiH do zaključenja broja odgovore na pitanja povodom ovog slučaja nismo dobili.

Neka se odjavi iz BIH U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje kažu da treba utvrditi da li je u pitanju hitan slučaj i da li je nosilac zdravstvenog osiguranja u BiH: - Prvo bi morao da se odjavi u BiH, a potom da se utvrdi po kom osnovu može da se osigura kod nas.