Foto: Nikola Milosevic

Sve je više slučajeva bahatog ponašanja za volanom

KOCKANJE SA ŽIVOTOM: Mladi vozači ginu u srpskom ruletu!

Zbog opklade ili da bi dokazali hrabrost, mladići namerno uleću u pogrešnu traku i tako voze što duže

Crna Hronika
> 14:32h

BEOGRAD - Smrtonosne egzibicije! Policija još ne zna sa sigurnošću šta je uzrok stravičnog sudara na novosadskom Mostu slobode, u kojem su u nedelju ujutro poginuli Goran Lončar (29) iz Beočina i Gabor Varga (21) iz Temerina, ali nije isključeno da je Lončar svojim „audijem“ namerno uleteo u pogrešnu traku! Ako policija utvrdi da se to zaista desilo, onda je Lončar verovatno igrao „srpski rulet“, smrtonosnu „igru“ u kojoj vozači svesno ulaze u pogrešnu traku i njome voze što duže kako bi dokazali „hrabrost“ ili dobili „opkladu“. Sudar neminovan Damir Okanović iz Komiteta za saobraćaj kaže da je moguće da se ova tragedija dogodila u takozvanom srpskom ruletu, koji je poznat mladim vozačima u Srbiji. - Postoji više razloga zbog kojih neko rizikuje svoj život, a najčešći su opklada ili egzibicija. Najpoznatiji primeri „srpskog ruleta“ dešavali su se u Novom Sadu, na Petrovaradinskoj tvrđavi. Vozač se zaleti i uđe u suprotan smer na kapiji tvrđave. Ukoliko se desi da s druge strane naiđe vozilo, sudar je neminovan, a ako prođe, onda je vozač „dokazao hrabrost“. Sličnih slučajeva ima i na beogradskim ulicama. Jedna verzija tog „ruleta“ je i kad vozači u velikoj brzini namerno prolaze kroz crveno svetlo, pa šta im bog da - kaže Okanović. Divljali i na auto-putu Sagovornik Kurira dodaje da je bilo slučajeva da su vozači ulazili i u pogrešan smer na auto-putu, pa čak i na putevima gde su trake fizički razdvojene! - Poznat je slučaj kad se u Ulici Vojislava Ilića jedan mladić sudario s drugim vozilom u punoj brzini i još je imao ugašene farove. Tada se posumnjalo da se radilo upravo o „srpskom ruletu“ - podsetio je Okanović.

Prolaskom kroz pogrešnu kapiju vozači dokazuju „hrabrost“

Damir Okanović

Poremećene ličnosti Psiholog Ana Karlić kaže da je za igrače ruleta dominantna karakterna osobina autodestruktivnost. - Oni rizikuju i svoj i tuđe živote. To je agresivno ponašanje sa elementima autodestruktivnosti. Što se tiče psihološkog uzroka takvog ponašanja, oni uglavnom imaju poremećaj ličnosti, odlikuje ih neprilagođenost i odsustvo osećaja odgovornosti - navodi Karlićeva. Ona dodaje da postoji i fiziološki uzrok tog ponašanja, a njega treba tražiti u stalnoj potrebi za povišenim adrenalinom.

Omiljena mesta za srpski rulet ♦ Petrovaradinska tvrđava ♦ Beogradske ulice

Nasilničku vožnju najteže kažnjavati Okanović ističe da se zbog „srpskog ruleta“ i sličnih nebezbednih vožnji uvela odredba zakona kojom se kažnjava nasilnička vožnja. - Ipak, moram da naglasim da se događa da neko uđe vozilom u suprotan smer jer ulice nisu dobro obeležene znakovima. Nije svaka rizična vožnja igranje opasne igre, ali prema nasilnim vozačima sudovi ne treba da imaju milosti - rekao je Okanović.