Vrh vodenog talasa sve bliži

Novom Sadu preti ogromna poplava

Merama odbrane obuhvaćeno 430 kilometara linija duž Dunava i Tise

Srbija
> 00:00h

NOVI SAD - Iza nasipa je bezbedno. Dunav raste iz minuta u minuta, pa su juče i kod Novog Sada uvedene vanredne odbrane od poplava. Kako navode u JVP „Vode Vojvodine“, ovo je urađeno preventivno, pre svega zbog obilnih padavina poslednjih dana, kao i zbog čestih intervencija operativnih službi na odbrambenim linijama. - Granica za uvođenje vanredne odbrane kod Novog Sada je 700 centimetara, a po prognozama, Dunav će maksimum od oko 660 centimetara dostići tokom vikenda. Kod Novog Sada juče je izmereno 618 centimetara, što je 40 centimetara više nego u sredu. Vodostaj Dunava kod Bezdana juče u 13 časova dostigao je kotu od 754 centimetra i po prognozama će rasti još koji centimetar - saopštile su „Vode Vojvodine“. Merama odbrane od poplava obuhvaćeno je 430 kilometara odbrambenih linija duž Dunava, Tise, Kanala Begej i Karašca. Najkritičnije je u Čereviću i Banoštoru, gde su ljudi kuće sagradili bukvalno u koritu reke. Oni su navikli na ovakve situacije i još pre nekoliko dana podigli su stvari na više spratove. Ipak, kažu, nije im svejedno i nadaju se da će šteta biti što manja, te da će se voda brzo povući. U Novom Sadu uveliko su poplavljena vikend-naselja Kamenjar i Ribarsko ostrvo, koji su u nebranjenom delu priobalja, a u Sremskoj Kamenici pojavile su se podzemne vode. Načelnik Sektora MUP Srbije za vanredne situacije Predrag Marić istakao je da se u naredna tri dana očekuje da tenzija poraste kad je reč o poplavnom talasu. (S. P.)

Nadolazi... Voda je svakim danom sve dublja

Najugroženije tačke ♦ Vikend-naselje u priobalju dunava kod Bezdana ♦ Vikendice i restorani u nebranjenom delu kod Bačke Palanke ♦ Naselje Kamenjar i Ribarsko ostrvo kod Novog Sada ♦ Sela Susek, Banoštor i Čerević u opštini Beočin, na padini Fruške gore tik uz Dunav ♦ Stari Slankamen, čiji su delovi redovno poplavljeni kod viših vodostaja

Zatvara se putnički saobraćaj kod Kule Nebojša Vodoprivredno preduzeće „Beogradvode“ najavilo je da će zbog porasta nivoa vode na ušću Save u Dunav, na Donjem Kalemegdanu danas zatvoriti prolaz za putnička vozila ispod pruge, kod Kule Nebojša. Preduzeće je pozvalo vlasnike splavova i čamaca i da ih uklone s parkinga kod Kule Nebojša. Vodostaj Dunava kod Beograda juče je bio 526 cm, a Save 473 cm. Očekuje se dalji rast nivoa vode, sve do nedelje 16. juna. Službe JVP „Beogradvode“ redovno obilaze potencijalne ugrožene tačke, piše u saopštenju.