Foto: Beta

Državni vrh srbije uveo uštede ministarstvima

OSKUDACIJA: Dinkić ostao bez prebijene banke

Kasa Ministarstva finansija moraće da uštedi šest milijardi dinara, duplo više od Ministarstva poljoprivrede, a resor odbrane dve milijarde

Politika
> 04:58h

BEOGRAD - Svi će morati da štede, a Dinkić da bolje planira budžet! Ovo je ukratko epilog troiposatnog sastanka državnog vrha u nedelju o planu antikriznih mera, saznaje Kurir u vrhu vlasti. - Ministarstvo finansija iznelo je predlog uštede po ministarstvima koji su u načelu svi prihvatili. Jedino o čemu se više razgovaralo je ušteda za Ministarstvo poljoprivrede, kojem je prvo bilo razrezano da uštedi 5,7 milijardi dinara, ali to nisu prihvatili predstavnici SNS i SPS, pa je svota smanjena na oko tri milijarde dinara. Ministarstvo energetike uštedeće oko 1,2 milijarde dinara, i to na ekološkim projektima. Ministarka Zorana Mihajlović odbila je da se štedi u rudniku Resavica jer se subvencije odnose na plate rudara i njihove doprinose - navodi izvor Kurira. Nema više vožnje U Ministarstvu odbrane uštedeće se dve milijarde dinara, za prosvetu je određena svota od 500 miliona, a u zdravstvu oko 300 miliona dinara. U ministarstvima infrastrukture i saobraćaja planirano je smanjenje od oko dve milijarde. Najviše će uštedeti upravo Dinkićevo Ministarstvo finansija i privrede - svih šest milijardi dinara. Najveće uštede biće ostvarene na rashodima za sve vrste subvencija, u sektoru turizma, ali i na troškovima putovanja, reprezentacije i svih drugih materijalnih troškova. Ostalo je da se usaglase detalji o MUP. - Naravno, štedeće se na reprezentaciji, putovanjima, službenim automobilima. Čak je vicepremijer Aleksandar Vučić zatražio da mu se hitno dostavi izveštaj o službenim putovanjima - zaključuje izvor Kurira. On dodaje da su naprednjaci predočili Ministarstvu finansija i Dinkiću da je budžet vrlo loše isplaniran, zbog čega deficit premašuje 150 milijardi dinara. Slavica Đukić Dejanović potvrdila je da će Ministarstvo zdravlja rebalansom budžeta smanjiti rashode za 300 miliona dinara. - Svuda gde je bilo planirano da na put ide dvoje ili troje ljudi, ići će samo jedan, štedeće se na benzinu i običnim stvarima - izjavila je Dejanovićeva. Mere na kratak rok Ekonomista Saša Đogović kaže da je sada na naplatu došla neodgovorna politika prethodne vlasti i da su antikrizne mere samo kratkoročno rešenje. - Jednostavno, radna mesta moraju biti produktivna i mora se stvoriti svest da država treba da bude štedljiva - ističe Đogović.

Knežević i Mihajlovićeva moraju najviše da štede

Počele pripreme za reorganizaciju administracije Na sastanku državnog vrha dogovoreno je da se formiraju radne grupe za reorganizaciju javnih preduzeća i državne uprave, koje će pripremiti plan i mere za 2014. Javna preduzeća koja posluju s profitom moraće da vrate u budžet 50 odsto sredstava, što će biti dodatna ušteda. Naravno, uz to će ići i plan likvidacije preduzeća u restrukturisanju i gubitaša.

Manji budžet ministrima Premijer Ivica Dačić izjavio je juče da će preduzete mere biti usmerene pre svega na smanjenje rashoda, što znači manji budžet za sva ministarstva. - Plate i penzije možda neće rasti koliko se očekuje, ali neće biti zamrznute niti smanjivane - objasnio je premijer.