Foto: Beta Ap

Pravda za Brazilce

POBEDIO NAROD: Vlasti Rija ukinule poskupljenje prevoza

Povod za proteste, koji su počeli 13. juna, bilo je povećanje cene karata za autobus i metro, a Brazilci su nezadovoljni i nedovoljnim finansiranjem oblasti obrazovanja i zdravstvene zaštite

Planeta
> 09:00h

SAO PAULO - Vlasti u dva najveća grada u Brazilu, Sao Paulu i Rio de Žaneiru, odlučile su da ponište odluku o povećanju cena karata za prevoz, što je bio povod za talas protesta širom zemlje.

Guverner Sao Paola Geraldo Alkmin rekao je novinarima da će cena karata za metro, železnicu i autobus biti vraćena na prethodnu, 10 centi manju, dok je gradonačelnik Rija Eduardo Paes, isto potvrdio kada je reč o cenama autobuskog prevoza, preneo je AFP.

Nije međutim poznato kakav će uticaj ova odluka imati na proteste koji su izbili su nekoliko brazilskih gradova i prerasli izvorni zahtev demonstranata za smanjenje cena prevoza.

Protesti se nastavljaju u gradu Niteroju i na severoistoku Brazila, preneo je AP.

Brazilska policija upotrebila je u sredu uveče suzavac i gumene metke kako bi rasterala demonstrante u gradu Fortaleca na severoistoku zemlje, a u sukobima ima nekoliko povređenih

Najmanje 30.000 ljudi učestvovalo je u protestnoj šetnji na glavnom putu koji vodi ka fudbalskom stadionu u Fortaleci, gde je trebalo da se održi utakmica Brazil-Meksiko, u okviru Kupa konfederacija, a do sukoba je došlo kada je policija zaustavila učesnike protesta.

Neki od demonstranata počeli su da bacaju kamenice dok je policija upotrebila suzavac i gumene metke, preneo je BBC.

Povod za proteste, koji su počeli 13. juna, bilo je povećanje cene karata za autobus i metro, a Brazilci su nezadovoljni i nedovoljnim finansiranjem oblasti obrazovanja i zdravstvene zaštite.

Protesta je bilo i u utorak uveče u Sao Paulu, kada je privedeno 63 ljudi.

Protesti su najveći od 1992. kada su građani Brazila izašli na ulice da traže smenu tadašnjeg predsednika Fernanda Kolora de Melja.