Prste da poližeš

Giros (grčki kebab)

Recept dana
> 18:16h

Sastojci - 300 g mesa po izboru - sok od jednog limuna - 1 kašika sušene nane - 1 kašika origana - 3 kašike maslinovog ulja - 2 čena belog luka - so, biber Sastojci za pita-hleb - 200 g brašna - 100 g integralnog brašna - 2 šoljice vode - 1 kašičica soli - 3 kašičice maslinovog ulja Priprema

Meso naseći na tračice, staviti ih u posudu i pripremiti marinadu. Maslinovo ulje pomešati s limunovim sokom, dodati sušenu nanu, origano, so, mleveni biber i zgnječeni beli luk. Preliti meso marinadom i ostaviti ga u frižideru da odstoji nekoliko sati (najbolje noću). U posudi za pravljenje pite pomešati brašno i so pa dodati vodu i ulje. Testo dobro umesiti i ostaviti ga da odstoji najmanje pola sata. Podeliti u 10 loptica i razviti testo u veličini tiganja. Premazati ga s malo maslinovog ulja i peći na zagrejanom teflonskom tiganju sa obe strane dok ne porumeni. Testo premazati sa dzadziki sosom, na njega staviti meso i dodati malo sitno nasečenog crvenog luka ili neko drugo sveže povrće po izboru. Sastojci za dzadziki: 500 ml gustog jogurta, 1 veći krastavac, 2-3 čena belog luka, malo seckane mirođije, malo maslinovog ulja, morska so. Sve sastojke dobro sjediniti.