Foto: Beta

Nova bruka u obrazovanju

DOKLE VIŠE: Prvacima knjiga prepuna grešaka

Neznalice Komisija odobrila štampanje udžbenika iz matematike u kojem ima previše loših definicija, nebuloza i nepravilnosti

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - Decu nam uče glupostima od malih nogu.

Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja odobrio je za štampu rukopis „Matematike 1“, udžbenika za prvi razred osnovne škole izdavačkog preduzeća „Novi logos“ iz Beograda, koji je prepun grešaka, proizvoljnosti i nepreciznosti, što je za matematiku, najprecizniju nauku, neoprostivo. Profesor dr Miloš Miličić objašnjava za Kurir koje bi se to greške mogle naći u udžbenicima đaka prvaka, ukoliko ovaj rukopis zaista bude i odštampan. Besmislice - Svako ko bar malo zna matematiku primetio bi ove nelogičnosti i besmislice. Treba se zapitati da li je uopšte moguće da se neko s tolikom količinom neznanja usudio da napiše rukopis udžbenika iz matematike. - priča za Kurir prof. dr Miličić. Osim ovih katastrofalnih materijalnih grešaka, tvrdi on, rukopis obiluje i drugim nepravilnostima, a čista sramota je što gotovo nema strane bez barem jedne greške! Preciznije, od 166 strana rukopisa samo na 57 strana nema pravopisnih grešaka. Prevod s hrvatskog? U udžbeniku je i mnoštvo izraza koji nisu u duhu našeg jezika, pa se među pojedinima iz izdavačke branše spekuliše da je čitav rukopis preveden s hrvatskog jezika. Jedan od najpoznatijih matematičara Vene T. Bogoslavov kaže za Kurir da se ne slaže sa objašnjenjem skupa, kao ni sa definicijama pravougaonika i kvadrata. - Definicije su dosta nakaradne, u najmanju ruku neuobičajene. Trebalo bi malo više da se razmišlja - poručio je čuveni matematičar Bogoslavov. Do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Primer grešaka

Naopako određenje skupa ♦ Rukopis: „Skup je grupa bića ili predmeta koji su po nečemu slični.“ ♦ Profesor Miličić: U celom rukopisu insistira se na ovakvom određenju pojma skupa. Prema tome, brojevi ne mogu da čine skup jer nisu ni bića ni predmeti. Strašno! Ko god je čuo za pojam skupa valjda zna da skup mogu da obrazuju potpuno raznorodni elementi. Pogrešni saveti za sabiranje ♦ Rukopis: „Sabiraš ih tako što prvo dvocifreni broj razdvojiš na zbir desetica i jedinica.“ ♦ Profesor Miličić: Broj se nikako ne može razdvojiti. Ne znaju šta su pravougaonik i kvadrat ♦ Rukopis: „Oblik koji imaju ovi predmeti (knjiga, novčanica) naziva se pravougaonik. Oblik koji imaju ovi predmeti (saobraćajni znak, ogledalo) naziva se kvadrat.“ ♦ Profesor Miličić: Kao prvo, pravougaonik i kvadrat su geometrijske figure u ravni, a ne oblici nekih predmeta. Nula za znanje ♦ Rukopis: „Nula je svoj izgled (0) dobila upravo zato što podseća na prazan skup.“ ♦ Profesor Miličić: Ovo nije tačno. Skup, pa i prazan skup, uveden je mnogo kasnije u matematiku od upotrebe arapskih cifara za obeležavanje brojeva.