Foto: Rojter

Lidera Bolivije maltretirali u Austriji

PONIZILI PREDSEDNIKA: Snoudena tražili 13 sati u Moralesovom avionu!

Letelica sa predsednikom latinoameričke države prizemljena u Beču na povratku iz Rusije jer joj zemlje EU nisu dozvolile prelet zbog sumnje da je u njoj bivši radnik CIA

Planeta
> 13:36h

BEČ - Veliki diplomatski incident. Avion kojim se predsednik Bolivije Evo Morales vraćao iz Rusije preusmeren je pretprošle noći u Austriju i prizemljen na bečkom aerodromu Švehat, gde su službenici čak 13 sati pretraživali letelicu tražeći bivšeg američkog obaveštajca Edvarda Snoudena, koga nisu našli. Moralesov avion bio je prisiljen da sleti u Beč jer Francuska, Italija, Španija i Portugal nisu dozvolile prelet preko svoje teritorije zbog sumnje da se u njemu nalazi čovek koji je otkrio da Amerika špijunira čitav svet. Sve južnoameričke zemlje pobesnele su zbog ovog incidenta, a sam Morales izjavio je da takvo maltretiranje nikad nije doživeo. Pomoć Beča Iako je Bolivija, koja još razmatra Snoudenov zahtev za azil, navela da se bivši obaveštajac ne nalazi u njihovom avionu, evropske zemlje su ga ipak prizemljile. Predsednik latinoameričke države nije imao izbora nego da dozvoli pretragu svog aviona, te su Austrijanci, na izričit zahtev Španije, detaljno sve pretražili i uverili se da Snouden nije u njemu. Na kraju se na bečkom aerodromu pojavio i austrijski predsednik Hajnc Fišer, koji je s Moralesom održao zajedničku konferenciju za novinare. Bolivijski predsednik je preneo da se sastao sa španskim ambasadorom u Beču, koju mu je predložio da s njim popije kafu u predsedničkom avionu. - To sam odbio jer bi to bilo kršenje međunarodnog prava. Nisam kriminalac - izjavio je Morales. Ipak, nakon višesatnog maltretiranja, Španija je odobrila prelet Moralesovom avionu, koji je juče po podne poleteo za La Paz. Madrid je, na insistiranje Beča, dozvolio bolivijskom avionu i da sleti na ostrvo Gran Kanarija, gde je letelici dopunjeno gorivo. Južna Amerika besna U međuvremenu se cela Latinska Amerika podigla na noge. Potpredsednik Bolivije Alvaro Garsija izjavio je da su Moralesa „kidnapovali imperijalisti u Evropi“. Argentinska predsednica Kristina Kirhner napisala je na Tviteru da ju je pozvao predsednik Perua Olanta Humala, koji će zbog incidenta s Moralesom sazvati sastanak svih latinoameričkih država. Predstavnica Bolivije u UN Saša Lorenti Soliz izjavila je da će njena zemlja podneti zvaničnu žalbu tom međunarodnom telu zbog maltretiranja predsednika Eva Moralesa. - Prizemljenje aviona u Austriji je čista agresija i kršenje međunarodnih zakona. Bez sumnje, sve to je organizovala Amerika - navela je Solizova. Snouden je objavio detalje tajnih programa specijalnih službi SAD za praćenje američkih i inostranih građana, potom je pobegao u Hongkong, a 23. juna sleteo u Moskvu i pretpostavlja se da je i dalje u tranzitnom delu aerodroma „Šeremetjevo“. On je zatražio azil u 21 zemlji, ali su ga njih deset već odbile, dok je on sam odbio Rusiju.

Morales: Ovakvo maltretiranje nikad nisam doživeo

Bubica u Ambasadi Ekvadora U Ambasadi Ekvadora u Londonu, u kojoj je utočište pronašao osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, pronađen je skriveni mikrofon za prisluškivanje, i to u kancelariji ambasadorke Ane Alban. Šef ekvadorske diplomatije Rikardo Patino naveo je da je „bubica“ pronađena tokom rutinske pretrage ambasade pred njegovu posetu Londonu 16. juna.