Foto: Dragana Udovičić

Intervju

ŽERAVICA: Srpsku košarku spasava vraćanje Stručnog saveta

Tom telu, koje Ivković izbegava svaki trener bi podnosio izveštaj i plan rada i tada bi se gomila problema i propusta u odabiru igrača i selekciji rešila. Tvrdim da je nepostojanje Saveta uzrok pada, jer jedan čovek sigurno može manje no nas desetak ili više, kaže legendarni strateg

Košarka
> 01:22h

Proslavljeni stručnjak Ranko Žeravica nedavno je od strane američkih košarkaških trenera dobio nagradu za životno delo, a kako je u razgovoru za „Kurir sport potvrdio to mu je do sada jedno od najdražih priznannja, jer dolazi od kolega.

„Nedavno sam proglašen i počasnim građaninom Kikinde i sva ta priznanja gode i znače da sam postigao nešto veliko i vredno tokom karijere. Ipak, ja sam najponosniji na nagradu za životno delo NCAA jer su mi je dodelile kolege treneri. To je potvrda da sam ostavio trag u sportu, koji je moj život i strast.

Kako gledate na stanje u našoj košarci danas?

„Gledam kroz prljave i musave naočare, a i dalje vidim ono što većini promiče. Analiziram i pratim sva prvenstva u kojima ima naših igrača i iskreno mnoge stvari ne razumem. Recimo, selektor Ivković je navodno izjavio da će ga na klupi nacionalnog tima naslediti Saša Obradović. Ja kao trener pitam, ne ulazeći u razloge te izjave, za koju nisam sasvim siguran da je potpuno tačna, zašto Duda, ako već želi da Obradović dođe posle njega, nije trenera Albe uzeo za asistenta? A interesuje me i zbog čega je Obradović, koji je veoma talentovan trener kazao da ga niko iz Košarkaškog saveza Srbije nije zvao? Pitam, kako je moguće da se budući selektor promoviše kroz medije, a da ni on sam a ni košarkaška javnost o tome ništa ne kažu? Tvrdim da je stanje loše i da je za sve krivo nepostojanje Stručnog saveta, koji bi analizirao stanje i donosio ocenu rada svakog selektora. Tom telu, koje Ivković izbegava svaki trener bi podnosio izveštaj i plan rada i tada bi se gomila problema i propusta u odabiru igrača i selekciji rešila. Tvrdim da je nepostojanje Saveta uzrok pada, jer jedan čovek sigurno može manje no nas desetak ili više.

Danas selektor kontaktira samo sa igračima, a oni mu pod veoma čudnim izgovorima otkazuju. Drugo on se tvrdoglavo drži principa i u tim na primer ne zove Bobana Marjanovića, koji je najkorisniji igrač domaće lige i imao je odličnu sezonu. Ne razumem do kraja šta se dešava, ali mi ne izgleda dobro.

Vaša koleginica Marina Maljković je kao selektor Srbije osvojila četvrto mesto na Evropskom prvenstvu u Francuskoj, a od kako se vrtaila u zemlju moli za odgovor na pitanje nastavlja li se projekat koji je za dve godine umalo doneo medalju. Hoće li nam se i sa ženskom košarkom dogoditi scenario muškaraca čija dva velika rezultata u Poljskoj 2009. i Turskoj nešto kasnije nisu materijalizovana?

„Trenutno nemam dovoljno informacija o tome, kako će se sve to završiti, ali se nadam će svi koji se u našoj zemlji nešto pitaju sprečiti da jedan takav uspeh bude bačen u more. Savez koliko vidim ima interes da se ta lepa priča nastavi i to me hrabri.

Savez je sa svoje strane učinio sve da obezbedi uslove za pripreme nacionalnih selekcija,, gde je onda problem?

„Ukoliko se pod obavezom Saveza smatra obezbeđivanje uslova za rad i pripremu reprezentativnih selekcija onda ste u pravu. Ali to je samo takmičenje i period neposredno pre toga. Šta je sa selekcijom, praćenjem razoja igrača, trenerima...? Sve su to problemi koji se sada sthijski rešavaju jer nemamo skup na kom bi stručno debatovali i planirali rad kako sada tako i nekoliko koraka unapred.

Klubovi grcaju, a dva evroligaša i kluba sa najviše navijača ne prestaju sa trvenjima u borbi za prevlast u košarkaškim forumima. Kuda to vodi?

„Ne bih o tome, jer je mučno. Mogu samo da kažem da mi se odnos Crvene zvezde i Partizana nimalo ne dopada. A sve to, jer nema novca. I opet se vraćamo na temu ABA lige i troškova. Lakše je igrati meč u Leskovcu i istu noć se vratiti kući, nego putovati po Hrvatskoj i Bosni i ko na primer Hemofarm probijati se kroz smetove do Širokog Brijega. Od starta sam bio protiv regionalne lige, a i danas mislim da srpskoj košarci ništa dobro donela nije.

Imali bez obzira na probleme, šanse da košarka izađe iz gliba i zauzme mesto koje joj pripada još od vremena kada ste Vi 1970. godine u Ljubljani kao selektor osvojili prvu titulu prvaka sveta?

„Ukoliko se vratimo sistemu koji nas je krasio da. Šta to znači? Da o stručnim i ključnim temama debatuju ljudi od znanja i iskustva da se njihova reč poštuje i da svi selektori o svom radu podnose izveštaj koji će se analizirati. Dok je bilo tako bilo je i uspeha“, rekao je Ranko Žeravica.

Greg Popović preskače lekcije zbog kojih se gubi titula

Treba li trenerima škola, sa obzirom da je trener NBA ligaša San Antonija Greg Popović nedavno rekao da radi gledajući Dušana Ivkovića i Željka Obradovića?

„Video sam tu izjavu, ali on od njih nije naučio da se kada vodiš tri razlike nekoliko sekundi pre kraja pravi faul i zato je ostao bez titule! To su stvari kojima treneri treba da uče igrača već sa 11, 12 godina i o tome upravo govorim trenerima i polaznicma kampa „AKK Aleksandar Nikolić“ na Zlatiboru, gde sam trenutno koordinator smene. Trener mora da stiče iskustvo, a to može samo ako prati kolege, ali i igrače, jer igrači su ti koji sprovode traženo. Zato je jako važno da ovih 200 dece koliko ih je u ovom momentu na Zlatiboru shvati da je košarka igra u kojoj je taktika i individualna i timska veoma važna. Naši treneri to jako dobro znaju i zato imamo i kampere iz Švedske, Španije, pa i Amerike... koji dolaze da napreduju i košarkaški se vaspitaju. U gostima nam je bio i moj bivši igrač Ivo Daneu, koji je pričao o svojim iskustvima i iznenadili bi ste se koliko mališani danas znaju o njemu. Informacije o svemu su veoma brze i dostupne svima, a posebno deci koja lako ovladavaju novim tehnologijama“, iskreno će Žeravica.

http://www.youtube.com/watch?v=zL24kHy3ojE