Obama telefonom razgovao sa Putinom zbog Snoudena

Do poziva je došlo pošto je u petak ujutro Snouden saopštio da želi da dobije privremeni azil u Rusiji, iako u Vašingtonu kažu da je telefonski razgovor bio planiran već pre nekoliko dana

Planeta
> 19:14h

VAŠINGTON - Američki predsednik Barak Obama razgovarao je popodne sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, pošto je prethodno Bela kuća upozorila zvaničnu Moskvu da ne da azil bivšem saradniku CIA-e Edvardu Snoudenu.

Do poziva je došlo pošto je u petak ujutro Snouden saopštio da želi da dobije privremeni azil u Rusiji, iako u Vašingtonu kažu da je telefonski razgovor bio planiran već pre nekoliko dana.

Detalji razgovora još nisu poznati, prenose agencije.

Prema ranijem rasporedu, Obama bi u septembru trebalo da otputuje u Moskvu na samit sa ruskim predsednikom.

Američki zvaničnici su pre poslepodnevnog razogovora upozorili Moskvu da bi davanje azila Snoudenu dovelo u pitannje tvrdnje Rusije da ne želi da njegov slučaj pokvari odnose sa SAD.

"Podstičemo rusku vladu da dozvoli organizacijama za ljudska prava da rade u celoj Rusiji, a ne samo u tranzitu moskovskog aerodroma", rekao je portparol Bele kuće Džej Karni, aludirajući na današnji sastanak humanitarnih aktivista na Snoudenom na aerodromu u Moskvi.

Sličan stav je iznela i portparolka Stejt departmenta Džen Psaki, rekavši da su netačne spekulacije da je sastanak iskorišćen da bi američki zvaničnici preko predstavnika nevladinih organizacija poslali Snoudenu poruku.

Edvard Snouden