Prirodno i zdravo

Zašto badem treba da postane vaša omiljena grickalica

Svakodnevno konzumiranje 45 grama badema čuva srce, dok 30 grama sadrži istu količinu kalcijuma što je ekvivalentno četvrtini šoljice mleka

Pop kultura
> 00:00h

Priroda obiluje pravim poslasticama koje mogu zadovoljiti ukus i onih najprobirljivijih! Predstavljamo badem, njegove blagodeti na zdravlje, skidanje kilograma i lepotu.

Na samom početku malo korisnih brojki - svakodnevno konzumiranje 45 grama badema čuva srce, dok 30 grama sadrži istu količinu kalcijuma što je ekvivalentno četvrtini šoljice mleka, a dobro su nam poznata svojstva mleka i njegov uticaj na zdravlje i očuvanje funkcionalnosti organizma.

Zanimljivosti o bademu

Badem lako može postati vaša omiljena grickalica. Svrstava se u grupu koštunjavih plodova, što znači da je u istoj “korpi”, sa recimo, kikirikijem i orasima. Uz to, blizak je rođak kajsijama, višnjama, breskvama i šljivama.

Sporadični pokušaji otkrivanje blagotvornih dejstva badema na ljudski organizam potiču iz Kine. Iz ove regije badem je doživeo globalnu ekspanziju – recimo, u Španiju i Portugaliju bademe su doneli arapski trgovci, gde se do današnjeg dana spremaju tradicionalne nacionalne kulinarske đakonije, dok su Francuzi još u 14. i 15. veku bademovo mleko koristili za pripremu finih deserta.

Stari Rimljani su na venčanjima na mladu i mladoženju su bacali bademe kao simbol plodnosti. Ovaj običaj kasnije se proširio na tlo Evrope, u kojoj je badem simbolizovao ne samo plodnost, nego i ljubav, dobro zdravlje i sreću. Šveđani ga i danas koriste za Božić. Jedan badem sakriju u puding od pirinča, verujući da će onaj ko ga pronađe imati sreću tokom cele naredne godine.

Zašto je fantastičan

Bakar, mangan, magnezijum, fosfor, cink, kalcijum, gvožđe – konstituenti dobrog zdravlja, svi zajedno grupisani u plodu badema. Pored toga, badem je izvrstan izvor vitamina E i B kompleksa – nijacina, tiamina i riboflavina. Bademi poseduju probiotička svojstva, sa kojima povećavaju nivo dobrih bakterija u crevima i doprinose zdravlju organa za varenje.

Vodeći su izvor vitamina E u hrani, jer sadrže alfa-tokoferol, moćni antioksidans koji ima sposobnost snižavanja holesterola od 8 do 12 odsto. Nekoliko značajnih epidemioloških studija potvrdilo je da bademi štite srce od napada. Da bi se izbegle srčane bolesti dovoljno je svakodnevno pojesti 45 grama ovog dragocenog voća.

Velike količine mangana i bakra u bademu čuvaju nervni i endokrini sistem, održavaju zdravlje kostiju, stabilan krvni pritisak, a podstiču i optimalan rad štitne žlezde. Veoma je koristan i za držanje dijete, jer daje osećaj sitosti, što je veoma važno u borbi protiv gojaznosti.

Usijani seks dodatak

Badem se smatra afrodizijakom za muškarce jer igra važnu ulogu u širenju krvnih sudova i postizanju erekcije – bogat je aminokiselinom argininom. Redovan unos badema bitan je i za zadovoljavajući broj spermatozoida i njihovu pokretljivost.