Afera Azotara

USS: Nikeziću neustavno produžavan pritvor

Ustavni sud Srbije prihvatio je žalbu vlasnika konsultantske kuće Ces Mekon koji je u pritvoru od 24. novembra prošle godine

Crna Hronika
> 04:54h

BEOGRAD - Ustavni sud Srbije utvrdio je da je vlasniku konsultantske kuće "Ces Mekon" Zvonimiru Nikeziću, optuženom za zloupotrebe u aferi "Azotara", povređeno ustavno pravo na ograničeno trajanje pritvora. Odluka će u najskorije vreme biti objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije", navodi se u pisanoj informaciji suda. Sud je prihvatio ustavnu žalbu Nikezića zbog kršenja prava na ograničeno trajanje pritvora zajamčenog članom 31 Ustava Republike Srbije. Na sednici Velikog veća 18. jula utvršeno je da je rešenjima Apelacionog suda u Beogradu od 21. marta 2013. godine, od 4. aprila 2013. podnosiocu ustavne žalbe povređeno pravo na ograničeno trajanje pritvora, zajemčeno odredbom člana 31 stav 1 Ustava Republike Srbije, navodi se u informaciji Ustavnog suda. Nikezić je u pritvoru od 24. novembra prošle godine, a ovo je prvi put da Ustavni sud, dok je okrivljeni u pritvoru, sagleda neustavnost produžavanja pritvora. Specijalni sud u Beogradu doneo je prošle sedmice, po nalogu Apelacionog suda, novu odluku, prema kojoj on može da bude pušten iz pritvora ukoliko položi jemstvo od milion evra, umesto 2,2 miliona evra, koliko je prethodno utvrdio. Nikezićev branilac Zdenko Tomanović rekao je da je u toku prikupljanje založnih izjava radi upisa hipoteka na ime jemstva. On očekuje da će sud u najkraćem roku pustiti Nikezića na slobodu, pošto se okonča procedura zalaganja nekretnina. Nikezić je uhapšen zajedno s nekadašnjim ministrom poljoprivrede Sašom Draginom i petoricom vlasnika privatnih firmi, posle čega je istraga još dva puta proširena, a 21. maja je podignuta optužnica protiv njih i 19 osumnjičenih u aferi "Azotara". Tužilaštvo optužnicom tereti Nikezića, "kao rukovodioca i koordinatora konsultantskog tima HIP-a 'Azotara' u restrukturiranju, za produženo krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica u podstrekavanju, a u vezi s prodajom regresiranih mineralnih đubriva u 'Azotari' Pančevo od jula 2009. do avgusta 2011. godine, suprotno Uredbama Vlade Srbije". Bivši ministar poljoprivrede Dragin optužen je za zloupotrebu službenog položaja.

Među optuženima su bivši rukovodioci u "Azotari", pojedinci iz državnih poljoprivrednih preduzeća, kao i izvestan broj vlasnika i direktora u privatnim agro-firmama. Oni se osumnjiče u vezi s dešavanjima u prometu regresiranog mineralnog dubriva koje je bilo namenjeno poljoprivrednim gazdinstvima, zadrugama i preduzećima za poljoprivrednu proizvodnju u kojima država ima svoj kapital.