Hrana i leto

Oprez pri kupovini i čuvanju namirnica!

Osobe zaražene mikroorganizmima iz hrane mogu proći bez simptoma, imati samo blag crevni poremećaj, ali isto tako mogu doći u stanje teške dehidracije i poremećaja opšteg zdravstvenog stanja, upozorava dr Vesna Pantić Palibrk

Društvo
> 20:50h

BEOGRAD - U letnjem periodu, posebno kada su izuzetno visoke temperature, neophodno je biti oprezan prilikom kupovine, načina čuvanja i obrade namirnica, upozorila je dr Vesna Pantić Palibrk iz Gradskog zavoda za javno zdravlje. Korišćenjem zdravstveno ispravnih i kvalitetnih namirnica obezbeduje se ne samo potreban energetski unos za svakodnevne aktivnosti, već i štiti zdravlje, rekla je Palibrk. "Zagađenom hranom se prenose mnoge bolesti. Osobe zaražene mikroorganizmima iz hrane mogu proći bez simptoma, imati samo blag crevni poremećaj, ali isto tako mogu doći u stanje teške dehidracije i poremećaja opšteg zdravstvenog stanja", kazala je Palibrk. Ona je podsetila da se iz jedne bakterije za sedam sati može razviti više od dva miliona bakterija pa prilikom kupovine treba voditi računa o izgledu, roku upotrebe, odgovarajućem čuvanju namirnica. Lakovarljive proizvode trebalo bi kupovati samo u radnjama gde se oni čuvaju u rashladnim uredajima, pri čemu je važno proveriti datum proizvodnje i rok upotrebe. Mlečne proizvode, kao i živinsko meso treba kupovati na mlečnim pijacama koje imaju rashladne uređaje, a nikako na tezgama. Važno je i obratiti pažnju i na izgled, boju mesa, miris i slično. Tokom letnjih, visokih temperature treba detaljnije prati voće i salatu, neophodno je obratiti pažnju na čistoću posuđa, pribora, radnih površina ali i da se hrana, posebno meso i jaja, termički dobro obrade. Kada je u pitanju čuvanje hrane u frižideru, kuvana hrana se može čuvati najduže pet dana, a ako neko želi duže neophodno je da se ona zamrzne odmah posle rashlađivanja. U letnjem periodu lekari preporučuju korišćenje što više voća i povrća, ribe, a najvažnije je unositi dosta tečnosti (čorbe, supe, voćne sokove, čajeve...). Tokom vrućine odrasle zdrave osobe treba da unose osam do deset čaša vode na dan, a oni koji se bave fizičkim aktivnostima ovoj količini treba da dodaju od jedne do tri čaše vode za svaki sat aktivnosti. Svima se preporučuje da imaju redovne obroke - obavezan doručak, lagan ručak i večeru, dve dnevne užine koji će sačuvati snagu, održati dobru koncentraciju i okrepiti organizam.