Kod trojice osumnjičenih 103 kilograma eksploziva

Imali dinamita dovoljno da sruše čak 100 mostova!

Miodrag Š. (41) i braća Slađan (33) i Senad P. (31) uhapšeni sa razornim tovarom na naplatnoj rampi kod Batočine. I ranije kralirali eksploziv iz magacina rudnika Resavica

Crna Hronika
> 09:16h

KRAGUJEVAC - Pakleni biznis! Miodrag Š. (41) i braća Slađan (33) i Senad P. (31) iz Žagubice otkriveni su prilikom pokušaja da prošvercuju 103 kilograma eksploziva i 300 elektronskih detonirajućih kapisli! Kragujevačka policija ih je uhapsila pretprošle noći na naplatnoj rampi kod Batočine. Eksploziv i detonatore u prtljažniku „mazde“ prevozili su Slađan i Miodrag, dok je Slađanov brat Senad išao ispred njih drugim vozilom. Njegova uloga bila je da ih obaveštava da li se na putu eventualno nalaze policijske patrole i za taj posao obećan mu je honorar od 100 evra. Pratili ih mesecima - Mesecima smo pratili njihove aktivnosti i odabrali smo pravi trenutak za akciju. Postavili smo zasedu kod naplatne rampe. Čim je Senad naišao u svom vozilu, odmah smo ga sklonili i čekali nailazak Slađana i Miodraga, koji su na rampu stigli posle nekoliko minuta. Bili su šokirani kad smo ih uhapsili, nisu to očekivali - kaže za Kurir policajac koji je učestvovao u akciji. Eksploziv potiče iz magacina rudnika Resavica u Krepoljinu, u kojem su Miodrag i Slađan zaposleni. - Oni su se i ranije bavili krađom i prodajom eksploziva, ali u manjim količinama. Sad istražujemo kome je trebalo da prodaju ovoliki eksploziv i kakve su bile namere kupca - kaže Kurirov izvor iz istrage. Uzorak na veštačenju Uzorak zaplenjenog eksploziva upućen je na veštačenje kako bi se utvrdila vrsta i njegova razorna moć, ali je evidentno da pripada grupi industrijskih eksploziva. Slađanu P., Senadu P. i Miodragu Š. određena je mera policijskog zadržavanja, posle čega će biti saslušani kod istražnog sudije. (B. V.)

Tržišna vrednost 30.000 evra Tržišna vrednost ove količine eksploziva je oko 30.000 evra. Njegova razorna moć malo je manja od razorne moći TNT. Kilogram industrijskog eksploziva je otprilike kao 700 grama TNT. Inače, industrijski eksploziv spada u grupu brizantnih, sekundarnih, rušilačkih, koji se odlikuju velikom brzinom detonacije, što uzrokuje snažna i ogromna razaranja - kaže naš izvor.