Foto: Reuter

Snoudenov slučaj zakuvao odnose dve sile

SAD: Rusija nam je zabila nož u leđa!

Zvaničnici Bele kuće istakli da su izuzetno razočarani potezom ruske vlade kojim je odobrila azil najtraženijem američkom beguncu Snoudenu

Planeta
> 23:58h

MOSKVA - Ponovo zategnuti odnosi. Vlada SAD besna je jer je Rusija pre dva dana odobrila privremeni azil od godinu dana Amerikancu Edvardu Snoudenu, kog ona traži zbog optužbi za izdaju svoje zemlje i špijunažu. Zvaničnici su saopštili da im je tako jedna od najvećih sila na svetu zabila nož u leđa u trenutku kad su njihovi odnosi počeli da se normalizuju i kad je prvi čovek SAD Barak Obama najavio da će najverovatnije prisustvovati samitu grupe G20 početkom septembra u Sankt Peterburgu. Sada je, prema njihovim navodima, ta poseta sve manje izvesna. Oglušili se o zahteve - Izuzetno smo razočarani zbog činjenice da je ruska vlada preduzela takav korak uprkos svim našim apelima i zahtevima u javnosti, ali i prilikom privatnih susreta, da Snouden mora da bude izručen SAD, gde bi mu se sudilo za špijunažu - rekao je portparol Bele kuće Džej Karni. Najtraženiji čovek na svetu je, kao blizak saradnik CIA, obelodanio tajna dokumenta o tome kako SAD putem interneta špijuniraju ceo svet, zbog čega je morao da napusti svoju zemlju i potraži utočište najpre u Hongkongu, a zatim u Rusiji. Zbog neposedovanja dokumenata, on je od 23. juna bio primoran da boravi na moskovskom aerodromu Šeremetjevo. Od tada je nekoliko puta tražio azil od nekih zemalja, ali na kraju se odlučio za Rusiju. Zvanično je podneo zahtev za dobijanje statusa azilanta u toj zemlji 16. jula, a pre dva dana mu je i odobren, nakon čega je konačno izašao s aerodroma. Naučio ćirilicu Prema navodima njegovog advokata Anatolija Kučerena, Snouden će nastaviti život u Rusiji, naći će posao i konačno se sastati s porodicom i devojkom Lindzi Mils, koja je ranije isticala da se osećala izdanom kad je njen dečko odlučio da obelodani tajne SAD i bude primoran da napusti zemlju. Kučeren je naglasio da su uslovi u kojima je Snouden živeo tako dugo bili nehumani. - Nekad sam provodio i po 24 sata s njim na aerodromu. Šta je tranzitna zona? To je sterilna zona. Tu su stalne objave preko razglasa kad je koji let. Kad se to neprestano sluša, može da izazove psihozu. Odlučio sam da mu pomognem. Dao sam mu rusku literaturu, pričao o našoj istoriji, a učio sam ga i ćirilicu da bi shvatio mentalitet Rusa - rekao je Kučeren.

U izolaciji mu je najviše nedostajala devojka... Snouden

Ponosan na svoj uspeh... Snoudenov advokat Anatolij Kučeren

Amerikanci: Snouden nije izdajica Prema anketi koja je objavljena u SAD, gotovo 55 odsto američkih birača smatra da je Snouden upozorio građane Amerike na alarmantno stanje, zbog čega ga podržavaju i protive se odlukama svoje vlade da mu sudi. S druge strane, 34 odsto ispitanika istaklo je da je bivši saradnik CIA u stvari veliki izdajnik. Anketa je obavljena nedavno, ali ipak pre nego što je Snoudenu Rusija odobrila azil.