Foto: Nemanja Pančić

Direktor RFZO

Babić: Zameniću svoju zdravstvenu knjižicu

Priču o elektronskim zdravstvenim knjižicama u javnosti forsiraju "centri medijske moći". RFZO njihovim uvođenjem samo sprovodi zakon, naveo je direktor RFZO

Društvo
> 14:02h

BEOGRAD - Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Momčilo Babić rekao je danas da priču o elektronskim zdravstvenim knjižicama u javnosti forsiraju "centri medijske moći" i da RFZO njihovim uvođenjem samo sprovodi zakon.

"To nam nije uopšte najvažniji zadatak, to su stvorili oni koji hoće destabilizaciju države, društva i ovog Fonda", rekao je Babić. Direktor RFZO je dodao da je ovaj zakon predložila prethodna vlada, i da je on usvojen u Skupštini Srbije u vreme kada je na njenom čelu bila sadašnja ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović. "Ja ću svakako zameniti svoju zdravstvenu karticu zato što ona pruža mnogo pogodnosti. Svaki građanin svoju karticu zamenjuje u skladu sa zakonom i evropskim standardima", kazao je on. Babić je dodao da je promena zakona posao narodnih poslanika i da RFZO "uopšte ne odlučuje" o tome. On je kazao da je uvođenje elektronskih kartica "ogroman posao i odgovornost" za Fond, ali da je prioritet u zdravstvu promena zakonodavnog sistema.

"Ministarstvo zdravlja treba da predloži promene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, zdravstvenom osiguranju, lekovima, komorama zdravstvenih radnika, jer ima mnogo prostora da se uredi zdravstveni sistem". kazao je Babić. On je kazao da zbog nedostatka efikasnog kontrolnog sistema u zdravstvu trećina stentova nije fakturisana Fondu, i da je prelazak na informacioni, elektronski sistem kontrole zaliha u bolnicama rešenje za ovaj problem. Babić je dodao i da će naredne nedelje biti raspisan tender za uključivanje privatnih zdravstvenih klinika u pružanje usluga vantelesne oplodnje.