Foto: Zorana Jeftić

Obrušio se na Toleta

Terzić: Klubovi se gase, Karadžić se slika

Prilepili su se deci koja su osvojila Evropsko prvenstvo iako do pre deset dana nisu znali ime nijednog igrača, priča predsednik OFK Beograda

Fudbal
> 21:12h

Zemlja prvaka gde se gase klubovi. Predsednik OFK Beograda Zvezdan Terzić tvrdi da su srpski klubovi u velikom broju u bankrotu i po tome veoma blizu da podele sudbinu kulskog Hajduka. Terzić poziva FSS da kao krovna organizacija preuzme konkretne korake za spasavanje klubova jer s postojećim Zakonom o sportu odumiranje fudbala postaje neizbežno. - Ako su dugovanja većine klubova veća nego njihov kapital, onda im se približava proglašenje bankrota. Tako kažu knjige, a šta FSS preduzima da se izađe iz ovog očajnog stanja? Ništa! Slikaju se s decom koja su osvojila Evropsko prvenstvo iako do pre deset dana nisu znali ime nijednog igrača - priča Terzić. Iz saveza su poručili da su im omogućili dobre uslove za pripreme. To je dovoljno? - Kite se tuđim rezultatima, jer su ti talenti izašli iz naših klubova. Titula je, dakle, proizvod toga što se dobro radi u OFK Beogradu, Radu, Vojvodini, Jagodini. Uprkos tome, nisu se setili da na svečanost pozovu te trenere koji su radili s decom, predsednike njihovih klubova. Pa, Marko Pavlovski je dete OFK od svoje sedme godine. S nama je prošao boginje i zauške, kod nas je bio na treningu kad su nam sekli struju, igrački je odrastao u nemogućim uslovima. Šta FSS treba da preduzme za spas srpskog klupskog fudbala? - Postojeći Zakon o sportu je uzrok trenutnog teškog stanja zato što su klubovi definisani kao udruženja građana, koja su neprofitna. U takvim okolnostima niko nema interes da ulaže u fudbal, a FSS mora da inicira razgovore s državnim organima. Neće Spartak iz Subotice da se predstavi državi kao partner u toj priči, već to mora savez.

Za uspomenu i dugo sećanje... Tomislav Karadžić i rukovodstvo FSS na dočeku omladinaca u Kući fudbala

Da se zna ko je gazda Da li treba prodavati naše klubove za dinar? - Za dinar, nego šta! Neka se neplaćeni porezi i druge obaveze pretvore u vlasnički deo države, važno je samo da se na kraju zna ko ima pravo da upravlja klubom. Takođe, besmisleno je to da je Srbija jedina zemlja u kojoj se plaća PDV na transfer igrača. Mario Gece pređe iz Dortmunda u Bajern za 37 miliona evra i niko ne plati PDV, a OFK dovede igrača za milion dinara i mora da izdvoji 200.000 dinara na račun PDV - kaže Terzić.