Terorističke pretnje u Jemenu

Stejt department: Hitna evakuacija Amerikanaca!

Stejt department upzorava da američki građani koji borave u Jemenu treba da napuste zemlju, jer je nivo bezbednosne pretnje izuzetno visok

Planeta
> 10:30h

VAŠINGTON - Američki Stejt department naredio je danas evakuaciju svojih građana i osoblja iz Jemena, zbog pretnji terorističke organizacije Al Kaide. Zbog produžene pretnje mogućeg terorističkog napada naređeno je napuštanje Jemena onima čiji ostanak nije neophodan. U upozorenju za putovanja navodi se da bi američki građani koji borave u Jemenu trebalo da napuste zemlju, jer je nivo bezbednosne pretnje "izuzetno visok".

Inače, ustanove američke administracije u stranim zemljama evakuišu se samo kada ne postoji alternativa. Američke vlasti su odluku o zatvaranju 19 ambasada na Bliskom istoku i u Africi doneli na osnovu tajne poruke koju su presreli između vođe Al Kaide Ajmana al-Zavahrija i njegovog zamenika u Jemenu, o velikom terorističkom napadu. Američki obaveštajni zvaničnik i diplomata na Bliskom istoku izjavili su agenciji Asošiejted pres da je poruka Al Zavahrija zabeležena pre nekoliko sedmica i prvobitno se mislilo da je usmerena na jemenske mete. Pretnja je zatim proširena na američke i druge zapadne objekte u inostranstvu, rekli su neimenovani zvaničnici i dodali da bi meta mogla da bude jedna ambasada, više predstavništva ili neki drugi objekti. U pitanju je velika zavera u završnoj fazi, rekli su zvaničnici. Poruka koju su presreli bila je poslata lidera ogranka Al Kaide na Arabijskom poluostrvu Naseru al-Vahišiju. Američki obaveštajci su pratili elektronsku poštu, telefonske razgovore i radio komunikaciju operativaca Al Kaide u Jemenu i lidera te terorisističke organizacije kako bi utvrdili vreme i mete planiranog napada. Portparolka Stejt departmenta Džen Paski izjavila je u ponedeljak da će američka diplomatska predstavništva u 19 gradova u muslimanskim zemljama biti zatvorena do kraja nedelje zbog mogućih napada Al Kaide. Vašington je odlučio da neka predstavništva otvori, uključujući dobro čuvane ambasade u Kabulu i Bagdadu. Vlasti u Jemenu su u međuvremenu objavile imena 25 osumnjičenih pripadnika Al Kaide koji su planirali terorističke napade na strane kancelarije i organizacije i jemenske ustanove u Sani i drugim gradovima širom zemlje.