Izgubljen u požaru

Pronađen izgubljen film Orsona Velsa

Imati u rukama materijal koji je Vels lično montirao pre 75 godina izaziva osećanja koje je nemoguće opisati, kazao je viši kustos

Pop kultura
> 14:48h

Izgubljeni nemi film američkog reditelja Orsona Velsa "Too Much Johnson" iz 1938., za koji se verovalo da je nepovratno izgubljen nakon što je jedina poznata kopija izgorela u požaru koji je 1970. zahvatio rediteljev dom nedaleko od Madrida, nedavno je pronađen u jednom skladištu u Italiji.

Film će nakon restauracije premijerno biti prikazan 9. oktobra na festivalu nemog filma "Le Giornate del Cinema Muto" u talijanskom Pordenoneu.

Američka je premijera zakazana za 16. oktobra u međunarodnom muzeju fotografije i filma Džordž Istman haus u Ročesteru, savezna država Njujork.

"Imati u rukama materijal koji je Vels lično montirao pre 75 godina izaziva osećanje koje je nemoguće opisati", kazao je viši kustos Paolo Kerki Usai, koji nadzire restauraciju u George Eastman Houseu.

Trodelna komedija trebalo je da se prikaže kao deo Velsove pozorišne adaptacije drame Vilijama Džiletea iz 1894. u rediteljevom pozorišnu Merkjuri u Njujorku, kao tri kratka prologa pojedinim činovima.

U filmu se pojavljuju glumci pozorišta Merkuri Džozef Koten, Eustas Vajat, Edgar Barier, Rut Ford, Arlen Fransis, Meri Vikles i njegova tadašnja supruga Virdžinija Niklson. U planu je bilo da se film montira uz muziku i zvučne efekte, ali nikad nije završen pa je tako predstava premijerno prikazana bez njega 16. avgusta 1938. godine