Ljudi žedni, a vrućine paklene

Pola Šumadije bez vode za piće

Strašno zbog pucanja cevi na glavnom cevovodu najmanje pet dana vodu neće imati stanovnici Čačka, Gornjeg Milanovca, Guče, Požege... Najteže Vladimirčanima, koji skoro tri meseca tako žive

Srbija
> 10:44h

BEOGRAD - U 21. veku bez osnovnih uslova za život. Na plus 40 stepeni prethodnih dana pola Srbije nema vode, a najgora situacija je u Vladimircima, Čačku, Gornjem Milanovcu, Guči, Požegi, Arilju. Naime, u selu Vukšić u opštini Vladimirci meštani su skoro tri meseca bez vode, a nakon što je pre dva dana došlo do pucanja cevi na magistralnom cevovodu sistema „Rzav“, još pet opština je bez vodosnabdevanja. - U Čačku, Gornjem Milanovcu, Arilju, Požegi i Guči naredna tri dana sigurno neće biti vode zbog naprsnuća vodovodne cevi, koja je najverovatnije pukla na dva mesta - rekao je direktor JP „Rzav“ Ljuba Lazović. Nijedna javna česma Građani su očajni i na razne načine se dovijaju kako bi došli do vode za piće i kupanje, a samo Čačak ima 78.000 stanovnika. - Nemamo nijednu javnu česmu sa koje bismo mogli da se snabdevamo vodom dok se kvar ne sanira. Najgore je što ne možemo da se istuširamo, a vrućine su nesnosne - kaže Ljubica Marković iz Čačka. Za razliku od Čačana, meštani Vukošića muku muče već skoro tri meseca. Kurir je već pisao o tome, ali ništa se nije promenilo. - Posle vašeg teksta došla nam je voda na dva sata. Uspeli smo da sipamo dve kofe, i to je sve. I dalje nam je stoka žedna, ne možemo stvari da operemo, a o vodi za piće da i ne govorim - kaže Ljubiša Rapaić, meštanin Vukošića. Nadležni ne odgovaraju Iz JKP „Izvor“, koje obezbeđuje vodu za meštane Vladimiraca, niko ne želi da komentariše zašto je nema. - Molim vas nazovite kasnije, tada će možda direktor biti tu. Ja ništa ne mogu da vam kažem jer nisam ovlašćena da dajem bilo kakve informacije - rekla nam je radnica JKP „Izvor“ koja se javila na telefon.I meštani Leskovca suočili su se s nestankom vode. Zbog havarije na magistralnom cevovodu Leskovac je u petak u ponoć ostao bez vodosnabdevanja. Srećom, dva dana kasnije kvar je saniran.

Zoran Pantović

U Guči nisu primetili da nema vode Meštani Guče u nedelju, kad je bio poslednji dan Sabora trubača, a kad je došlo do pucanja cevi na centralnom cevovodu, nisu ni primetili da vode nema. - Kad je nestala?! Ma, ljudi, ovde to niko nije ni primetio, jer niko i nije u kući. Svi smo napolju, a ko će pored hladnog piva da pije vodu?! - rekao nam je Dragan Pavlović. Zoran Pantović: Obezbedili smo cisterne Zoran Pantović, direktor JP „Vodovod“ u Čačku, kaže da su obezbeđene cisterne za sve koji nemaju vodu. - Obezbeđen je dovoljan broj cisterni u gradu kako bi se građani mogli snabdeti vodom. U čačanskoj bolnici je cisterna kapaciteta 12 kubika, a jedna obilazi vrtiće - kaže Pantović. (D. Č.)