Počasni gost!

JUŽNA AMERIKA: Priznanje Goranu Paskaljeviću!

Ovaj najznačajniji festival latinoameričkih filmova, koji se ove godine održava sedamnaesti put od 9-og do 17-og avgusta prikazuje i dve retrospektive autora izvan Južne Amerike

Pop kultura
> 09:02h

Međunarodni filmski festival u glavnom gradu Perua, Limi, metropoli u kojoj živi osam miliona stanovnika, ove godine je posebnu pažnju posvetio našem filmskom autoru Goranu Paskaljeviću koji je i počasni gost ove filmske manifestacije pod pokroviteljstvom UNESKO-a.

Ovaj najznačajniji festival latinoameričkih filmova, koji se ove godine održava sedamnaesti put od 9-og do 17-og avgusta prikazuje i dve retrospektive autora izvan Južne Amerike, odajući priznanje američkom dvostrukom oskarovcu Aleksandru Pejnu i našem proslavljenom reditelju.

Paskaljević je u Limi prisustvovao i gala premijeri svog poslednjeg filma "Kad svane dan", a održao je i predavanje, Master klas, pred punom salom novinara i filmskih kritičara iz svih delova Latino Američkog kontinenta, kao i zanatiželjnih gledalaca koji su po prvi put imali prilike da vide filmove iz Srbije. Uvodnu reč je dao američki filmski istoričar i kritičar Njujork tajmsa Piter Bajskind.

Paskaljevićeva retrospektiva obuhvata šest naslova : Tudja Amerika, Bure baruta, San zimske noći, Optimisti, Medeni mesec i Kad svane dan. Kopije filmova ustupila je španska kinoteka koja će na proleće iduće godine organizovati retrospektive Paskaljevićevog filmskog stvaralaštva, u Madridu i Barceloni.

Na svečanom otvaranju festivala, ministarka kulture Perua, Diana Alvarez Kalderon osvrnula se i na Paskaljevićev opus, nazivajući ga "rediteljem čiji su filmovi prevazišli nacionalne okvire, koji svojom univerzalnom humanističkom porukom, i pored geografske distance, duhovnim vrednostima spajaju narode i njihove kulture".

Aleksandar Pejn i Goran Paskaljević