Budućnost auto-industrije je stigla

Leteći automobil imao prvi javni let

Vozilo i letelica u jednom u stanju je da brzo skupi i raširi krila, da vozi dvoje ljudi, ali i da stane u običnu garažu

Tech
> 00:00h

BOSTON - Posle decenija planiranja konačno stiže auto koji leti? Leteći automobil firme „Terafudžija“ iz Masačusetsa izveo je prvi javni let, koji je trajao 20 minuta. Vozilo nazvano „terafudžija tranzišn“ delom je automobil, a delom avion i biće u prodaji početkom 2015. godine. „Tranzišn“ je prvo vožen na automobilskom trkalištu, a zatim je poleteo, prvi put posle eksperimentalnih letova. „Tranzišn“ je razvijan već sedam godina, a testiran je u vazduhu prošle godine, kad je leteo svega osam minuta. Leteći automobil ima dva sedišta, četiri točka i krila koja se sklapaju kako bi se vozilo kao automobil. Može da ponese dvoje ljudi i dodatni teret, a kao gorivo koristi običan benzin, što manje zagađuje okolinu od klasi. - „Tranzišn“ je u javnosti demonstrirao da može da leti. Vozio ga je i njime pilotirao Film Meter, glavni test-pilot firme. Demonstracija je pokazala da može da se vozi kao automobil, a da, kad je potrebno, relativno brzo i lako širi svoja krila i može da leti - piše u saopštenju kompanije. Kako je objašnjeno, automobil će morati da se registruje i kao automobil i kao laki sportski avion, a da biste ga vozili, moraćete da imate i pilotsku licencu i položenu vožnju. Iako je „tranzišn“ veliki napredak, mnogi kritičari kažu da je još daleko od letećih automobila koje smo viđali u naučnofantastičnim filmovima.

Manji i bolji model letećih kola „Terafudžija“ razvija i još moderniju verziju letećeg automobila „terafudžija TF-X“. Za razliku od „tranzišna“, ovaj automobil je mnogo manji, a nije mu potrebna ni staza da bi poleteo, već pomoću dve elise uzleće uspravno. Očekuje se da će moći da leti 700 kilometara i da nosi četvoro ljudi.

http://www.youtube.com/watch?v=om3Z1a2VPA0