Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Rekonstrukcija se privodi kraju

STARI SJAJ: Golubinci na jesen dobijaju muzej

Renoviranje dvorca Šlos traje nekoliko godina,a objekat je značajan za našu istoriju jer je u njemu boravio Karađorđe s porodicom

Pop kultura
> 00:00h

Lepotica u centru sela koja krije tajne! Misteriozni dvorac Šlos u centru Golubinaca, varošici na pola puta između Beograda i Novog Sada, udahnuće novi život mestu u kojem godinama složno žive Srbi, Mađari i Romi. Građevina je podignuta za potrebe visokih oficira graničarskih jedinica austrougarske vojske u 18. veku, a uskoro će biti potpuno obnovljena i preuređena u muzej. Značajan za kulturu Kurir je obišao radove u društvu Miroslava Tasića, direktora Etnografskog muzeja u Beogradu, koji će darovati deo svoje postavke za novu ustanovu kulture, čiju rekonstrukciju vodi arhitekta Ljiljana Božić. - Svi radovi će biti završeni na jesen. Plan je da za početak opremimo samo jedan sprat i preselimo deo postavke. U dogovoru sa opštinskom vlašću, zaposlićemo dvoje ili troje ljudi iz mesta. Naša ustanova će dati dvoje kustosa, koji će nekoliko puta nedeljno dolaziti na posao u Golubince - kaže Tasić. Renoviranje zamka traje nekoliko godina, a sredstva su izdvojili Ministarstvo kulture, Zavod za zaštitu spomenika kulture i Opština Stara Pazova. - Dvorac Šlos treba da postane model za zaštitu sličnih mesta u Srbiji kako bi se zaustavilo dalje propadanje sela i duhovne kulture u njima. Plan je da se u njemu održavaju izložbe, koncerti i nastupi rok grupa - objašnjava Tasić. Spas od Turaka Šlos je istorijski važan jer je u njemu boravio Karađorđe sa porodicom. Posle sloma Prvog srpskog ustanka 1813, on je spas potražio u Zemunu, zatim u manastiru Fenek, a onda i u Šlosu, gde mu se pridružilo nekoliko ustaničkih vođa. Iz dvorca je 10. novembra 1813. odveden u Petrovaradinsku tvrđavu.

Pruža veliku pomoć... Miroslav Tasić

Spomen-ploča... Zapisano da je Karađorđe tu bio 1813.

Betovenova ljubavnica Iz Beča je u Golubince dolazio Ludvig van Betoven, i to da bi se u Šlosu sastajao sa Žanet d‘Hontar, svojom prvom ljubavi, koja se preselila u Srem nakon što se udala za kapetana Fon Greta. U jednoj njihovoj prepisci koja se čuva u muzeju u Bonu, Žanet je detaljno nacrtala put do Golubinaca i izgled dvorca, pa se pretpostavlja da je Betoven bar jednom dolazio.