Ko je bio Vasa po kome je dobila ime čuvena Vasina torta: Osmislila je tašta iz Paraćina u znak zahvalnosti svom zetu!
Sočna višespratnica, mahom okruglog oblika, generacijama je mamila vodu na usta. Verovali ili ne, golica nam nepca, maštu i sva čula još od početka prošlog veka. Tako bar kažu kulinarske hronike. Vasina torta zauzimala je počasne pozicije u starim sveskama u koje su naše bake i prabake brižno upisivale recepte sa slatkim malim tajnama, samo njima znanim.
Upravo su te tajne njihovim poslasticama, spremljenim sa puno ljubavi, ulivale poseban šmek koji pokušavamo da ponovimo (mada nam uglavnom ne polazi za rukom), i specifičan, omamljujući miris koji budi uspomene na prošla vremena. Slova su davno izbledela, možda je na recept kanula i poneka kap ulja, baš tamo gde piše koliko muskatnog oraščića treba narendati da bi se postigao "onaj" ukus, ali i dalje čuvamo te zapise kao porodično blago neprocenjive vrednosti.
Vasa iz Vasine torte je bio stvaran
Negde među tim stranicama postoji i Vasina torta. Svaka prava domaćica je u svojoj kulinarskoj Bibliji čuvala recept za ovaj desert. Kažu da vodi poreklo iz bogatog Srednjeg Pomoravlja, preciznije iz Paraćina, gde je živeo izvesni Vasa Čokrljan. A kako mu je ukazana čast da se torta nazove po njemu? Pa, recimo da je bio požrtvovani suprug i da je za ljubav bio spreman da se otisne na dalek put.
Njegova supruga Jelena bila je krhkog zdravlja. Kada je ostala u drugom stanju, doktor je upozorio porodicu da bi porođaj mogao da ugrozi i njen i detetov život. No, Vasa nije gubio ni veru, ni nadu. Tražio je za svoju ženu najbolje lekare, i na kraju ih pronašao – u Beču. Uz njihovu pomoć Jelena ne samo da je na svet donela zdravo dete, već se i oporavila.
U znak zahvalnosti, njena majka osmislila je poslasticu kojoj je dala Vasino ime. Ko kaže da tašte i zetovi moraju da se "podnose" kao "rogovi u vreći"? Tako je, bar ako je verovati ovoj verziji, Vasina torta ušla u našu gastronomsku istoriju i svačiju kuhinju.
Slavlja u srpskim domovima, ali i šire, nisu mogla da se zamisle bez nje. A bio je izazov napraviti je... Dva fila, bademi, orasi, vanila, čokolada, i za kraj – šlag na tortu! Vasinu tortu.
Recept za Vasinu tortu:
Za koru će vam biti potrebno:
- 5 jaja - 5 kašika šećera - 1 kašika mekog brašna - 50 g mlevenih oraha - 50 grama izmrvljene čokolade za kuvanje
Za fil će vam biti potrebno:
- 4 žumanca - 4 kašike šećera - 100 ml mleka - 50 grama otopljene čokolade za kuvanje - 200 grama mlevenih oraha - 200 g putera - 1 pomorandža (iscediti sok i narendati koru)
Za šam će vam biti potrebno:
- 4 belanceta - 250 grama šećera - 150 ml vode
Priprema kore:
Razdvojiti žumance i belance, pa ih umutiti u čvrst sneg. Uz stalno mućenje dodati šećer, i mutiti sve dok se ne rastopi. Sipati brašno, čokoladu, orahe i žumanca, pa varjačom lagano promešati. Sipati masu u kalup za okruglu koru i staviti je u prethodno zagrejanu rernu na 200*C, da se peče oko 25 minuta.
Priprema fila:
Orahe za fil potopiti u mleko sa šećerom i kratko prokuvati. Žumance i malo šećera penasto umutiti na pari i ohladiti. Umutiti potom puter, dodati poparene orahe, krem od žumanaca, koru i sok od pomorandže i dobro sjediniti sve sastojke.
Priprema šama:
Prokuvati vodu sa šećerom dok ne postane gusto kao med. Ulupati belanca u čvrst sneg i uz stalno mućenje dodati sirup od šećera.
Tortu po želji možete preliti istopljenom čokoladom, ili posuti mlevene orahe.
(Kurir.rs)
VIDEO: Kako iseći okruglu tortu na puno parčića: