Foto: Marina Lopičić

Dan odluke: Socijalisti danas saopštavaju kandidate

PLAŠE SE FUNKCIJE: Dačiću, nemoj mene za ministra

Među funkcionerima SPS, u kojem ima nekoliko struja, vlada zabuna oko imena kandidata, a bilo je i želja da ih premijer „preskoči“, jer „zaista ne znaju šta bi radili kao ministri“

Politika
> 00:04h

BEOGRAD - Ni socijalisti ne znaju ko će biti novi ministri! Neki od njih veoma nestrpljivo čekaju odluku premijera, uverio se juče Kurir, ali ne iz razloga za koji biste pomislili da ih motiviše. - Samo da mene ne izabere! Ne znam šta bih s tim ministarstvom - poverio se juče prijatelju jedan od funkcionera SPS čije se ime ovih dana pojavljivalo u medijima u svojstvu kandidata za čelno mesto u jednom ministarstvu. - Ne mogu da odbijem, a još ništa nije ponuđeno. I moraš da prihvatiš jer u suprotnom - šta ćeš uopšte u partiji i na visokoj funkciji ako ne preuzimaš odgovornost! Sednica parlamenta o rekonstruisanom kabinetu je zakazana za petak. Koliko je velika tenzija u SPS zbog rekonstrukcije Vlade, pokazuje i činjenica da je premijer Dačić odustao od planirane posete sedištu UN u Njujorku i tamo poslao šefa diplomatije Ivana Mrkića. - Na zasedanju Predsedništva stranke Dačić nikome nije otvoreno ponudio funkciju, već je samo pominjao imena. I pustio ih je nekoliko dana da vidi kako će ko da reaguje i da li će početi da lobiraju jedan protiv drugog. Među socijalistima ima nekoliko struja, a Branko Ružić vodi pravu kampanju za poziciju ministra saobraćaja, iako javno tvrdi suprotno - opisuje atmosferu u SPS pred Dačićevu odluku izvor Kurira iz vrha ove stranke. Najspornije je Ministarstvo saobraćaja. - Dačić je trebalo da razgovara s Mrkonjićem i da iznese svoj stav. Mrkonjićeva prva varijanta bila je da pokuša da ubedi Dačića, ali i Vučića, da ostane na mestu ministra. Ako mu to ne pođe za rukom, biće poslanik i na čelu Saveta za infrastrukturu, a za naslednika bi predložio Branka Ružića. Dačić na mestu ministra saobraćaja vidi i Aleksandra Antića. On bi prihvatio ukoliko bi imao odrešene ruke, a Mrkonjić ne bi da se odrekne uticaja u ministarstvu, što je u suprotnosti sa Antićevim željama - kaže izvor Kurira. Kako Kurir nezvanično saznaje, u pozadini cele "igre" stoji tihi sukob Ivice Dačića i Milutina Mrkonjića. Mrkonjić bi želeo da preko "svog" čoveka Branka Ružića zadrži uticaj u sferi saobraćaja, Dačić u prvi plan gura svog čoveka Antića, s kojim Mrkonjić nije u baš najboljim odnosima. (E. K.)

Jasna Šekarić nova ministarka? Iako se prethodnih dana pisalo da bi Alisu Marić u fotelji ministra za omladinu i sport trebalo da nasledi bivši bokser Nenad Borovčanin, izgleda da će njena naslednica biti Jasna Šekarić, najtrofejnija srpska olimpijka. U svakom slučaju, SPS bi danas trebalo da saopšti imena svih kandidata za resore koji pripadaju ovoj stranci.