Bez razmišljanja

Siguran znak da se kiseli kupus pokvario: Ako ovo vidite u buretu, odmah ga bacite!

Šaka ječma u buretu kupusa ukiseliće ga brže Foto: Shutterstock
Ako se odabere dobar kupus i koncentracija soli bude pravilno odrađena, nema straha od kvarenja

Kiseli kupus je neizostavan deo naše trpeze, naročito tokom zimskih meseci. Njegov specifičan ukus, bogatstvo vitamina C i probiotika, kao i široka primena u tradicionalnim jelima, čine ga omiljenim dodatkom mnogim domaćinstvima.

Ipak, iako ga mnogi rado konzumiraju, često se postavlja pitanje – do kada je kiseli kupus zapravo jestiv? Kako prepoznati trenutak kada više nije siguran za upotrebu? Iako fermentisana hrana ima dug vek trajanja, određeni znakovi mogu ukazati na to da je kupus izgubio svoja blagotvorna svojstva i da se pokvario.

Ovako ćete prepoznati pokvaren kiseli kupus
Ako se odabere dobar kupus i koncentracija soli bude pravilno odrađena, nema straha od kvarenja. Bure sa kupusom treba da stoji na temperaturi ispod 10 stepeni kako veće temperature ne bi uticale na kvarenje. Pokvaren kupus se prepoznaje po mirisu i ukusu. Postoji i skrama na vrhu bureta. Ukoliko je crne ili zelene boje i jako debela, dolazi do razvoja gljivica.

Treba li kiseli kupus ovako da peni?
by inserbia

Međutim ako glavica, kada se izvadi, nema čudan miris i ukus, onda je kupus dobar.

Kiseli kupus je najbolje čuvati u drvenom buretu. Ukoliko takve buradi nema, drugo rešenje je da ono bude od plastike. Bitno je da zagađen vazduh i prašina ne ulaze unutra. Ne mora biti 100 posto i vakuum zatvaranje, međutim nije dobro da uđu prašina i insekti.

(Kurir.rs/Žena)

 VIDEO: Čišćenje kupusa:

This browser does not support the video element.

00:25
Čišćenje kupusa Izvor: Tiktok/miseenplace_au