I pohovana piletina može biti zdrava: Saveti za spremanje garantuju užitak, a sve će biti mnogo ukusnije ako jaja koristite na ovaj način
Piletinu vole gotov svi, ali je često, bilo da je prže, peku ili pohuju, spremaju na isti način. Evo nekoliko saveta kako joj poboljšati ukus.
* Kako bi piletina bila hrskava, a zdrava, najbolje je pre pohovanja ukloniti kožu, koja je najmasniji deo mesa.
* Uobičajena smesa za pohovanje sastoji se od brašna, umućenog jajeta i prezli, ali biće mnogo ukusnija i laganija ako celo jaje zamenite belancetom, a pšenično brašno integralnim.
* Takođe, za još zdraviju varijantu prezle možete pomešati sa susamom ili ih zameniti kukuruznim ili ovsenim pahuljicama.
* Ako volite egzotične ukuse, meso uvaljajte u seckane bademe ili kikiriki, a želite li da piletina bude šarena, prezle pomešajte s malo aleve paprike ili iseckanog peršuna.
* Meso će biti sočnije i mekanije ako ga pre pohovanja ostavite da odstoji u mleku barem pola sata, a uz to će i bolje upijati arome ostalih sastojaka, naročito začina.
* Ipak, ono što prženu piletinu najčešće čini nezdravom jeste prženje u dubokom ulju. Mnogo bolje rešenje je peći je u rerni, i to na plehu obloženom masnim papirom, pa je zatim poprskati uljem (sipati ga u bočicu s raspršivačem). Ono će snažnije pričvrstiti smesu za pohovanje uz meso
* Da bi se dobro ispekla, piletinu valja peći u prethodno zagrejanoj rerni, i to na temperaturi ne nižoj od 200 stepeni. Pleh prekrijte alu-folijom, pa je 10 minuta pre pečenja skinite kako bi se meso odozgo zapeklo i dobilo lepu boju.
Recept za pohovanu piletinu:
Sastojci za pohovanje 1,5 kg piletine:
360 gr mekog brašna
100 gr skroba / gustin / nišesta
1 kašika soli + 1 kašika
1 kašika šećera
1 kašičica belog luka u granulama
1 kašika crvene, mlevene paprike
1 kašičica bibera
1 kašika sušenog peršunovog lista
1 kašičica sušenog bosiljka
1/2 kašičice kurkume
1/4 kašičice karija
1/4 kašičice djumbira u prahu
3 jaja
300 ml vode
Priprema:
Piletinu oprati, pa poslagati u veću posudu.
Posuti kašikom soli i šećera, pa naliti vode da ogrezne.
Ostaviti sat vremena.
Pomešati brašno i sve začine. Podeliti na dva dela.
Jedan deo ostaje takav kakav je.
U drugi deo dodati jaja i vodu i sve dobro sjediniti.
Potrebna vam je dublja, ali manja šerpa. Nasuti pola litre ulja i staviti da se zagreje.
Izvaditi piletinu i posušiti ubrusom.
Umočiti komad piletine prvo u tečni deo, malo otresti pa uvaljati u mešavinu brašna i začina, opet otresti višak.
Staviti da se peče na malo jaču vatru od srednje.
Peći otprilike 13 – 14 minuta.
Ocediti na ubrusu.
Kako da ispohujete savršeno hrskavo meso: