Oprezno!

Kad čujete koliko kalorija ima porcija podvarka, odmah ćete prestati da ga jedete: Ukusno, a kalorično

Foto: Profimedia
Ma koliko svi obožavamo da ga jedemo, važno je znati i koliko ima kalorija, masti i ugljenih hidrata, posebno kod onih koji su na nekom od režima ishrane.

Podvarak spada u tradicionalna jela, najčešće se sprema u toku zime i rado se jede na Balkanu i u zemljama Orijenta.

Podvarak je pravo zimsko jelo i ubraja se u visokokaloričnu hranu. U količini od 100 g podvarka kriju se 264 kalorije.

Ma koliko svi obožavamo da ga jedemo, važno je znati i koliko ima kalorija, masti i ugljenih hidrata, posebno kod onih koji su na nekom od režima ishrane.

Podvarak se može pripremati na razne načine Foto: Porfimedia

Jedan od najvažnijih sastojaka podvarka je meso, i to uglavnom suvo svinjsko ili ćureće meso. U pripremi podvarka često se koristi i slanina, koja se prži zajedno sa crnim i belim lukom, što ovom jelu daje poznatu aromu.


Zahvaljujući tome, porcija podvarka od 100 g u proseku ima 12 g proteina. U sastav podvarka ulaze meso, kiseli kupus, crni luk, beli luk, šargarepa i začini, zbog čega ovo jelo ima veoma nizak sadržaj ugljenih hidrata. Shodno tome, u porciji od 100 g podvarka ugljeni hidrati učestvuju sa samo 2 g. To podvarak čini sjajnim izborom za sve osobe koje žele da ograniče unos ugljenih hidrata.

Foto: Profimedia

U pripremi podvarka najčešće se koristi svinjska mast.

Zahvaljujući tome, kao i masnoćama koje se prirodno nalaze u suvom mesu, podvarak se svrstava u masna jela. Naime, u ukupnoj količini od 100 g podvarka ima čak 22 g masti.

Od toga, 7 g čine zasićene masne kiseline, dok ostatak otpada na mononezasićene masne kiseline koje dominantno potiču iz svinjske masti.

(Kurir.rs/Onefit)

This browser does not support the video element.

04:17
OVO JE SAVRŠEN RECEPT DA UJUTRU BUDETE KAO NOVI POSLE BURNE NOĆI! Izvor: Kurir televizija