Kako se pravi i čemu služi tahini namaz: Kad ga jednom probate, više mu nećete odoleti
Tahini je namaz koji se dobija od mlevenog susama, a tan tahini je od vrste susama sa svetlijom bojom i blažim ukusom. Ovaj namaz je bogat hranljivim sastojcima, kao što su proteini, vlakna i zdrave masti, a koristi se u pripremi raznih jela, od humusa do salata i marinada. Evo kako da ga napravite sami kod kuće.
Sastojci:
200 gr susama
20-30 gr maslinovog ulja (ili ulja od susama)
po ukusu soli
Priprema:
Susam staviti u veći tiganj sa debelim dnom, pa ga propeći nasuvo na srednje jakoj vatri do zlatno- braon boje. Stalno mešati i nikako ne dozvoliti da semenke pregore inače ćete dobiti gorak i na oko ružan tahini. Skloniti sa vatre i odmah preručiti u drugi širi i plitak sud da se susam više ne peče.
Ubaciti susam u blender (ili secko, važno je da su oštri čelični noževi) i sitno ga samleti da počne da se lepi na stranice suda. Dodati malo ulja, pa ponovo miksati, dodavati još ulja i sa zidova suda u kome miksamo lopaticom skidati nalepljenu masu i vraćati da se sve još lepo sjedini do željene gustine.
Po želji posoliti i promešati još malo. Gotov tahini sipati u teglicu i čuvati u frižideru.
(Kurir.rs/Coolinarika)