Ovo jelo povećava rizik od raka jetre: Milioni ga jedu od detinjstva, a doktor upozorava na opasne posledice konzumiranja
Jedan lekar na Tajlandu je 2019. godine pokrenuo kampanju kojom pokušava da spreči ljude da jedu lokalno jelo koje može da ih ubije. Motivisan smrtnim slučajevima svojih pacijenata, pokušava da edukuje ljude o ogromnim opasnostima konzumiranja omiljenog specijaliteta koji sadrži sirovu ribu.
Jelo je poznato pod imenom Koi pla, i taj jeftin obrok se priprema mlevenjem sirove ribe i mešanjem sa začinima i limunovim sokom, a posebno je popularan u najsiromašnijem regionu Tajlanda, Isaanu. Konzumiraju ga milioni ljudi, ali je dokazano da može imati smrtonosnu posledicu – može izazvati rak jetre kod onih koji ga jedu.
Problem nije u sirovoj ribi, već u parazitskim crvima koji često u njoj žive. Ti paraziti su toliko rasprostranjeni, a jelo toliko popularno, da je stopa raka jetre u provinciji Isaan neobično visoka. Zapravo, odgovorno je za oko 50% svih malignih bolesti kod muškaraca u Isaanu, u poređenju sa svetskom stopom raka jetre kod muškaraca – koja iznosi oko 10%.
Nakon što su oba roditelja Naronga Khuntikeoa preminula od raka žučnih kanala, poznatog kao kolangiokarcinom, odlučio je da se posveti medicini i usavrši svoje veštine kao hirurg specijalizovan za jetru. Sada je u misiji da upozori ljude na opasnost jela koi pla, i organizuje medicinske i naučne timove koji obilaze sela sa ultrazvukom i testiraju meštane na znake bolesti.
Riba od koje se pravi koi pla lovi se u Mekongu, gde je rak jetre veoma rasprostranjen. Pošto se riba jede sirova, to znači da svaki put kada je lokalci konzumiraju, nagomilavaju količinu parazita koji značajno povećavaju rizik od raka jetre. Narong često nailazi na ljude koji jedu to jelo od detinjstva, ali nikada nisu proverili stanje svoje jetre kod lekara. Mnogi uopšte nisu svesni opasnosti koje taj parazit nosi, a ljudi koji zbog njega umiru često to čine tiho, daleko od svih, zatvoreni u četiri zida, pisao je IFLScience. Zbog toga Narong pokušava da dopre do što više ljudi.
Međutim, nije lako ubediti ljude da se podvrgnu testovima, baš kao što nije lako ubediti ih da njihovo omiljeno jelo sigurno ubija ili im barem skraćuje život za deset do dvadeset godina. Tradicionalno se opiru promenama, kao i jednostavnom načinu zaštite zdravlja – kuvanjem ribe, što dokazano ubija parazite, ali takođe uništava taj prepoznatljivi ukus. Kako je pisao Bloomberg, upravo zbog sličnih bolesti specifičnih za azijsko podneblje, farmaceutske kompanije počele su da razvijaju posebno dizajnirane lekove za područje Azije, među kojima je i lek za ovog parazita.
(Kurir.rs/24sata.hr)
VIDEO: Rak pluća iz dana u dan odnosi sve više žrtava: