Momak iz Japana spakovao kofere i postao Beograđanin, pa otkrio kako izgleda njegov život "Srbe obožavam, ali morate da pripazite na jednu stvar"
Sokol, Japanac koji je prvi put došao u Srbiju 2001. kao student, danas vodi japansko-korejski restoran u Beogradu i kaže da je ovde pronašao ono što je celog života tražio — dom, mir i iskrene ljude.
Iako je nakon studija živeo u Koreji, pre tri godine odlučio je da život preokrene iz korena. Spakovao je kofere i sa suprugom se preselio u Beograd. "Mentalitet srpskog naroda je divan. Obožavam ga", ističe Sokol s iskrenim osmehom.
Kulturni šok i šarm Beograda
Kao i mnogi stranci, i Sokol je doživeo kulturne razlike, ali ga to nije obeshrabrilo. Najviše ga je iznenadilo kada je video ženu za volanom tramvaja:
„U Japanu su tramvaji bili isključivo muški posao sve do 2002. godine. Takođe, iznenadilo me je koliko policije ima u Beogradu, ali to doprinosi sigurnosti. Ovde se osećam bezbednije nego u mnogim zapadnim gradovima“, kaže on.
Srbi i Japanci: Više sličnosti nego što mislite
Sokol je brzo prepoznao sličnosti između srpske i japanske kulture, posebno kada je reč o poštovanju i empatiji:
„Srbi imaju veliko poštovanje prema drugima. To podseća na budističke vrednosti iz moje zemlje. Pravoslavlje i budizam dele isti temelj — uvažavanje drugih ljudi“, kaže on.
Tri stvari koje najviše voli u Srbiji
Na pitanje šta mu se najviše sviđa u Srbiji, Sokol ne razmišlja dugo:
- Ljudi – "Ne samo fizički lepi, već imaju prelepu dušu. Umeju da uživaju u životu čak i kad im nije lako."
- Klima – "Za razliku od Japana gde su klimatski uslovi ekstremni, ovde je mnogo prijatnije."
- Hrana – "Spoj tradicije i ukusa. Sarma, gulaš, pečenje – jednostavno, a savršeno!"
Srpski jezik mu je bio izazov, ali sada ga govori tečno
Iako dolazi iz sasvim drugačijeg jezičkog miljea, Sokol je uspeo da nauči srpski i to je, kako kaže, ljude oduševilo:
„Kada čuju da Japanac govori srpski, ljudi su presrećni. Misle da je njihov jezik jako težak, pa im je to velika čast“, kaže uz osmeh.
Nova navika: kafa umesto čaja
U Japanu je, kaže, pio samo čaj, ali u Srbiji se brzo navikao na svakodnevnu kafu:
„U početku mi se domaća kafa nije sviđala, ali sad je obožavam. To je postao moj dnevni ritual“, otkriva.
Najveće razlike u hrani
Poredeći japansku, korejsku i srpsku kuhinju, Sokol naglašava jednostavnost srpske hrane:
„Kod nas se koriste razni začini i kombinacije. Srpska hrana je drugačija – malo soli, malo bibera i to je to. Pečenje i ćevapi su mi omiljeni“, kaže.
Beograd nekad i sad: Lepši pre, ali prljaviji sada
Sokol kaže da je Beograd nekada imao više šarma:
„Ljudi su ranije više uživali u životu. Hrana je bila jeftinija, a kvalitetnija. Danas je Beograd prljav, ima mnogo više smeća nego ranije. To je nešto što bi trebalo da se popravi.“
Ipak, Beograd je njegov dom
Uprkos manama, Sokol ne krije koliko voli Beograd:
„Ovaj grad ima dušu. Ovde sam pronašao svoj mir. I dalje verujem da je ovo moje mesto pod suncem.“
Bonus video: Ovako izgleda porodilište u Japanu