Bilateralni odnosi

Papa Franjo: Crna Gora ima iskrenog prijatelja u Vatikanu

Tokom razgovora obostrano su istaknuti tradicionalno prijateljski odnosi i veze dve države koje karakterišu odsustvo otvorenih pitanja i intenzivan dijalog na visokom i najvišem nivou

Planeta
> 11:10h

PODGORICA - Papa Franjo kazao je danas da Crna Gora ima iskrenog prijatelja u Svetoj Stolici i da može računati na svesrdnu i konstruktivnu podršku Vatikana na planu ostvarivanja svojih strateških opredeljenja.Kako je saopšteno iz crnogorske vlade, ambasador Crne Gore pri Svetoj Stolici Veselin Šuković predao je danas akreditivna pisma papi Franju.

Tokom razgovora obostrano su istaknuti tradicionalno prijateljski odnosi i veze dve države koje karakterišu odsustvo otvorenih pitanja i intenzivan dijalog na visokom i najvišem nivou. Papa Franjo je, kako je saošteno, ukazao da Crna Gora ima iskrenog prijatelja u Svetoj Stolici i da može računati na njenu svesrdnu i konstruktivnu podršku na planu ostvarivanja strateških opredeljenja.

On je istakao da Sveta Stolica visoko vrednuje prepoznatljivo zalaganje Crne Gore na planu dosledne implementacije multietničkog, multikonfesionalnog, multikulturalnog suživota i dijaloga, što predstavlja solidan osnov za dalje unapređivanje ekumenskog dijaloga i tolerancije, kao i pune valirozacije duhovne i kulturne tradicije svih verskih zajednica.

Ratifikacija Temeljnog ugovora između Crne Gore i Svete Stolice je posebno apostrofirana tokom razgovora i konstatovano da taj međunarodno-pravni instrument predstavlja značajan podsticaj i osnov za dalje produbljivanje i unapređenje ukupnih međusobnih odnosa dve države.Crna Gora i Vatikan potpisali su 27. juna 2011. godine Temeljni ugovor između dve strane, što je prvi takav ugovor jedne većinski pravoslavne države i Svete Stolice.