Veče za pamćenje

Akis Petrecikis uživao u srpskim specijalitetima: Čuveni kuvar oduševljen je ovim našim jelom

Foto: Ivana Karic/Ivana Karic
Napravili smo teleći ribić na kajmaku, mlince sa ćuretinom, prebranac sa kobasicom, gurmanske uštipke... On se, koliko sam video, najviše zadržao na mesu

Uoči centralnog nastupa na kulinarskom događaju u Ušću večeras od 18 časova gde će posetiocima predstaviti čari grčke kuhinje, jedan od najpoznatijih grčkih kuvara, Akis Petrecikis, proveo je nezaboravno veče u beogradskoj školi kuvanja Il Primo, gde su mu naši kuvari pripremili autentične srpske specijalitete.

Foto: Ivana Karic/Ivana Karic

U prisustvu brojnih gostiju, novinara, influensera i obožavalaca, Akis je degustirao bogatu trpezu na kojoj su se našli proizvodi ekipe iz Koordinate, koji su doneli sveže organsko povrće iz svoje bašte, zatim čuvena prasetina iz restorana Pretop, kao i domaće poslastice i specijaliteti koje je pripremio tim Il Primo škole kuvanja, uključujući i tradicionalnu gibanicu.

Slobodan Radeta iz škole kuvanja Il Primo otkrio nam je da je Akis bio veoma zadovoljan srpskim specijalitetima i da je imao mnogo pitanja za kolege kuvare o tome kako se jela koja su se našla na ovoj domaćinskoj trpezi prave.

Foto: Ivana Karic/Ivana Karic

„Pripremili smo mu neke specijalitete koji su deo tradicionalne srpske kuhinje, a koje ne bi mogao da nađe u restoranima. Bilo je tu dosta domaćih srpskih pita po kojima smo poznati, kao što su pite sa mesom, pečurkama, nezaobilazna gibanica, a imali smo i poseban kafanski meni. Napravili smo teleći ribić na kajmaku, mlince sa ćuretinom, prebranac sa kobasicom, gurmanske uštipke... On se, koliko sam video, najviše zadržao na mesu, a i bio je veoma gladan, jer je došao pravo sa aerodroma, pa je dobro da smo ga dočekali spremni i domaćinski kako je to i običaj u Srbiji.“

Foto: Ivana Karic/Ivana Karic

Poseban utisak na Akisa ostavila je srpska prasetina, za koju je rekao da je „tako mekana i savršeno pripremljena, da je nekoliko puta dopunjavao tanjir“.

„Ono što me je najviše dirnulo je atmosfera – ta toplina za trpezom koja je zajednička celom Balkanu. Ljudi ovde jedu zajedno, hrana je pripremljena s ljubavlju i za ljude, i uvek je ima petnaest puta više nego što je moguće pojesti. To nije samo gastronomija, to je kultura velikodušnosti. To nas spaja – Srbiju, Grčku i ceo Balkan,“ izjavio je Akis.

Foto: Ivana Karic/Ivana Karic

Ovaj intimniji susret bio je savršena uvertira u kulinarski spektakl koji se večeras, 14. maja, održava u UŠĆE Shopping Centru, gde će Akis uživo pripremati grčka jela za publiku, u organizaciji kanala 24Kitchen, povodom emitovanja nove emisije „Pecite sa Akisom“.

Događaj je organizovan uz podršku partnera 24 kitchen kanala – kompanije Electolux koja će ovom prilikom predstaviti svoju novu liniju indukcijskih ploča - Electrolux Saphirmatt koje su otpornije na grebanje od standardnih ploča, a lakše su i za čišćenje jer osiguravaju manje mrlja i otisaka prstiju.