Obavezno probajte

Hilandarski posni rezanci: Recept koji vekovima monasi spremaju na Svetoj Gori

Foto: marthagraham / Alamy / Profimedia
Rezanci sa Hilandara idealni su u danima posta, a recept će vas toliko oduševiti da ćete poželeti stalno da ih pravite.

Na trpezama Hilandaravekovima se služe skromna, ali bogata jela, koja spajaju jednostavne sastojke i duboku duhovnu simboliku. Rezanci sa maslinovim uljem, prženim mrvicama hleba i tahinijem predstavljaju spoj tradicije, posta i zahvalnosti za svaki obrok.

Sastojci:
Maslinovo ulje
Suncokretovo ulje (opciono)
Parče starog hleba (pretvoreno u mrvice)
So
Tahini (susamov namaz)

Domaći rezanci koje ćete obožavati Foto: Bernd54, Panther Media GmbH / Alamy / Profimedia

Priprema:
Skuvajte rezance u ključaloj, slanoj vodi uz kap maslinovog ulja. Na malo maslinovog (ili suncokretovog) ulja kratko propržite mrvice od starog hleba, tek da postanu zlatno‑hrskave. Gotove, vruće rezance procedite i prelijte maslinovim uljem. Pospite proprženim mrvicama. Pred posluženje, sve preliti obilno tahinijem.

(Kurir.rs/Informer)

 VIDEO: Šta se krije iza Gibsonove posete Hilandaru:

This browser does not support the video element.

02:07
Evo šta se krije iza Gibsonove posete Hilandaru! Gosti emisije "Redakcija" ističu: U svetu su podeljena mišljenja, ali je naš narod oduševljen! Izvor: Kurir televizija