saveti

Ovaj trik za mekane peškire košta manje od 20 dinara: Prirodno rešenje koje će vas raspametiti

Kako da vam peškiri ne mirišu na buđ? Foto: AlvaroRT / Alamy / Profimedia
Stručnjaci ističu da je nepravilno pranje najčešći razlog zašto peškiri gube mekoću. Veliki broj ljudi pravi grešku preterane upotrebe omekšivača u veš-mašini.

Mnogi od nas imaju svoj omiljeni peškir koji je u početku bio neverovatno mekan i pahuljast. S vremenom primećujemo da ti isti peškiri postaju grubi, tvrdi i neprijatni na dodir. Iako se često misli da su se jednostavno istrošili ili su lošeg kvaliteta, pravi uzrok takvog stanja obično leži u načinu na koji ih peremo i održavamo.

Stručnjaci ističu da je nepravilno pranje najčešći razlog zašto peškiri gube mekoću. Veliki broj ljudi pravi grešku preterane upotrebe omekšivača tokom pranja u veš-mašini. Iako se čini logičnim dodati ga kako bi tkanina bila mekša, sa peškirima – koji su napravljeni od materijala sa visokim stepenom upijanja – dešava se suprotno. Vlakna peškira apsorbuju ostatke omekšivača i deterdženta, a te supstance je teško potpuno isprati. Vremenom se formira sloj koji pokriva vlakna, čineći ih tvrdim, grubim i smanjujući njihovu apsorpciju, što je zapravo osnovna svrha peškira.

Peškiri, ilustracija Foto: makklyu / Alamy / Profimedia

Još jedan čest problem je tvrda voda. U mnogim oblastima voda sadrži veliki broj minerala, posebno kalcijuma i magnezijuma, koji se vezuju za vlakna tkanine tokom pranja i dodatno ih očvršćuju. Kao rezultat toga, peškiri izgledaju beživotno, a miris nakon pranja nije ono što bismo očekivali. Situacija se dodatno pogoršava nepravilnim sušenjem – ako se peškiri drže u mašini za pranje veša predugo nakon završetka ciklusa, ili ako se suše u zatvorenom prostoru bez dovoljno vazduha. Sve to zajedno dovodi do činjenice da peškiri više nisu mekani i sveži, već grubi i neprijatni.

Klikom na link saznajte koja je prava temperatura na kojoj peškiri treba da se peru.

Limun je čudo ako želite meke i čiste peškire

Srećom, postoji vrlo jednostavno i prirodno rešenje, koje ne zahteva skupe proizvode, a nalazi se u skoro svakoj kuhinji – to je sok od limuna! Limun sadrži limunsku kiselinu, prirodnu supstancu koja efikasno razgrađuje deterdžent, sapun i mineralne naslage koje se vremenom nakupljaju na vlaknima. Pored toga, limunska kiselina uklanja bakterije koje se mogu zadržati u tkanini. Za razliku od industrijskih deterdženata, limun ima blag, ali veoma efikasan efekat, a istovremeno pruža i dodatnu prednost: prirodno izbeljuje tkaninu.

limun Foto: Shutterstock

Proces je jednostavan i ne zahteva posebne pripreme. Peškire treba staviti u mašinu za pranje veša, ali bez drugog veša, kako bi se temeljno oprali i isprali. Oko 125 mililitara sveže isceđenog limunovog soka sipajte u odeljak gde obično stavljate omekšivač. Deterdžent se može koristiti kao i obično, ali bez dodavanja omekšivača. Preporučuje se pranje na višoj temperaturi, jer toplota dodatno aktivira dejstvo limunske kiseline. Kada je pranje završeno, najbolje je sušiti peškire na svežem vazduhu, idealno na suncu. Sunčeva svetlost, u kombinaciji sa limunskom kiselinom, dodatno utiče na čišćenje vlakana i njihovo prirodno izbeljivanje, tako da peškiri postaju ne samo mekši, već i svetliji.

Ova metoda je posebno pogodna za bele i svetle peškire. Za tamne, koji mogu da izblede pod uticajem limuna, preporučuje se upotreba alkoholnog sirćeta. Sirće ima sličan efekat u uklanjanju naslaga i neprijatnih mirisa, ali ne utiče na boju tkanine.

Prirodno rešenje bez skupih hemikalija

Ovaj način održavanja peškira ima mnoge prednosti. Pre svega, to je prirodno, ekološki prihvatljivo rešenje koje ne zahteva upotrebu skupih hemikalija. Limun je lako dostupan, jeftin i ne ostavlja tragove na tkanini. Efikasnost metode ćete primetiti gotovo odmah – nakon samo jednog pranja, peškiri će biti mnogo mekši, mirisaće svežije i izgledaće kao novi.

peškiri će biti mekani uz jedan trik Foto: Shutterstock

Dugoročno gledano, redovna upotreba ove metode produžava životni vek peškira, jer uklanja sve što vremenom slabi vlakna i dovodi do njihovog bržeg trošenja.

Za maksimalan efekat, stručnjaci savetuju upotrebu limuna posebno tokom leta, kada su dani sunčani i suvi. Sunčeva svetlost zatim dodatno promoviše dezinfekciju i prirodno sušenje, tako da se peškiri suše ravnomernije i brže. Uz redovnu upotrebu ove metode, peškiri će ostati mekani, čisti i udobni za upotrebu duže.

 (Kurir.rs/ Žena)

Bonus video: Kako očistiti klimu 

This browser does not support the video element.

00:34
Kako očistiti klimu Izvor: Lepa&Srećna/Radmila Ilić