Foto: Marina Lopičić

Treba li Siniša da ostane selektor

ANALIZA: Mihajlović je debelo unazadio Srbiju

Miha je na klupi „orlova“ podmladio ekipu, ali s njom je pao najniže na rang-listi FIFA

Fudbal
> 17:30h

Nečim ih je zadužio. Pregovorima u fudbalu prethode spekulacije, a one kažu da su unutar Fudbalskog saveza Srbije određeni ljudi raspoloženi da Siniši Mihajloviću ponude nov ugovor uprkos svim činjenicama. Strmoglavi pad Postignuti rezultati ne idu u prilog Mihajlovićevom ostanku na selektorskom mestu. Sa skorom od četiri pobede, tri remija i osam poraza, Mihajlović je dosadašnjim učinkom došao u red najneuspešnijih selektora u novijoj istoriji našeg nacionalnog tima, zajedno sa Dejanom Savićevićem i Miroslavom Đukićem. Od njegovog preuzimanja, „orlovi“ su non-stop u rikvercu. Na rang-listi FIFA pad nije bio drastičan, jer se za godinu i po dana sa 32. mesta skliznulo na 41, ali su zato izgubljene kvalifikacije za SP u Brazilu. Osiromašenom fudbalu u Srbiji neće stići višemilionska nagrada iz FIFA i ne postoji garancija da će u sledećem ciklusu biti bolje. Izvršena je totalna rekonstrukcija tima, ali ni posle 15 mečeva nije stvorena igra za buduće izazove. Bez pravog rešenja Tim još nije dobio prava rešenja na ključnim pozicijama, a uz to se Mihajlović pokazao kao nepouzdan strateg. Kvalifikacije je započeo pričom o igri bez klasičnih špiceva, da bi se na utakmicama poigravao s medijima i navijačima sastavljajući ekipe bez rezona. Ako je Mihajlovićevim saigračima uskraćeno poverenje zbog loših rezultata, zašto bi se u njegovom slučaju pravio izuzetak.

Selektorske nelogičnosti Meč s Belgijom u Beogradu Mihajlović je igrao s neiskusnim Srđanom Mijailovićem u timu i Nevenom Subotićem na klupi. Protiv Makedonije u Skoplju nije, po kazni, nastupio kapiten Branislav Ivanović, a derbi u Zagrebu s Hrvatskom, van svake logike, započeli su roviti Marko Šćepović, golman Željko Brkić, Ivan Radovanović i Alen Stevanović.

Genije morao da ode Dejan Savićević morao je da napusti funkciju posle poraza od Azerbejdžana u Bakuu, što mu je, kao selektoru, bio deseti poraz uz četiri pobede i tri nerešena ishoda. Tomislav Karadžić odlučio je da se zahvali Đukiću zbog tri poraza na OI u Pekingu, tri izgubljena prijateljska meča i dva remija.