Foto: Tanjug

Najave novog ministra poljoprivrede

Glamočić: Zaostale subvencije poljoprivrednicima do kraja godine

On je najavio da će Ministarstvo poljoprivrede poštovati ove godine usvojen Zakon o subvencijama i u planovima za narednu godinu Minisatrstvo neće pravili "nagle promene"

Društvo
> 12:34h

BEOGRAD - Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić izjavio je da će država do kraja godine isplatiti zaostale subvencije poljoprivrednicima i najavio da će poljoprivrednici tačno znati šta ih očekuje naredne godine, a to je da mogu očekivati najmanje isti nivo subvencija kao i u 2013.

Glamočić je rekao da je država domaćim poljoprivrednicima isplatila skoro 95 odsto subvencija, a dotacije nisu u potpunosti isplaćene stočarima i vlada će učiniti sve da zaostale subvencije i ratarima i stočarima budu isplaćene do kraja godine.

On je najavio da će Ministarstvo poljoprivrede poštovati ove godine usvojen Zakon o subvencijama i u planovima za narednu godinu Minisatrstvo neće pravili "nagle promene", tako da će poljoprivrednici tačno znati šta ih očekuje. Govoreći o protestu proizvođača suncokreta i najavljenom sastanku u Ministarstvu poljoprivrede za devet dana, Glamnočić je podsetio da je srpska vlada napustila sistem državne kontrole cena još 2001. godine i opredelila se za liberalizaciju cena, a to znači da se one formiraju na tržištu, na bazi ponude i potražnje.

Iako nije mogao da precizira koja će otkupna cena suncokreta biti dogovorena u narednih devet dana, u rasponu od 27 do 35 dinara za kilogram, Glamočić je rekao da će se prava cena suncokreta znati u narednih sedam dana, jer je Srbija prva požnjela svoj suncokret, a okolne države će tek to da urade.