prste da poližeš

Kafanska kupus salata oboriće vas s nogu: Jednom kad je budete probali, više je nikad nećete praviti drugačije

Kupus salata Foto: Pixel-Shot, Pixel-shot / Alamy / Profimedia
Dobro poznata kupus salatu iz kafane mekša je i punijeg ukusa nego ona koju brzo napravimo kod kuće uz ručak. Iako se čini jednostavnom, ona ima svoju malu tajnu.

Mnogi srpski specijaliteti poput vojničkog pasulja, svadbarskog kupusa ili lovačkog gulaša imaju nešto zajedničko - pripremaju se u velikim količinama i sa posebnom pažnjom. Upravo ta kombinacija često donosi neponovljiv ukus, koji kod kuće teško dostižemo.

Isto važi i za dobro poznatu kupus salatu iz kafane – mekšu, slađu, punijeg ukusa nego onu koju brzo napravimo kod kuće uz ručak. Iako se čini jednostavnom, ona ima svoju malu tajnu.

Kupus salata na kafanski način je savršena Foto: Pixel-Shot, Pixel-shot / Alamy / Profimedia

U čemu je razlika?

Kupus u restoranima i kafanama se obično secka unapred i često već stoji začinjen. Time ima dovoljno vremena da omekša i pusti sokove, posebno pod dejstvom soli i sirćeta. Upravo ta faza – strpljenje – pravi razliku između prosečne i one savršeno "saftne" salate.

Ali dobra vest je: istu stvar možete postići i kod kuće, samo uz par jednostavnih koraka.

Potrebni sastojci:

  • svež kupus
  • so
  • šećer
  • jabukovo sirće
  • maslinovo ulje
  • biber
  • po želji: malo seckanog peršuna za dekoraciju
Kupus salata na kafanski način je savršena Foto: Pixel-Shot, Pixel-shot / Alamy / Profimedia

Kako da je napravite:

Kupus što tanje iseckajte ili narendajte. Posolite ga lagano, pa zatim rukama blago izgnječite da omekša. Dodajte sasvim malo šećera, tek na vrh noža, i dobro promešajte viljuškom i kašikom. Ostavite salatu da odmori bar 10 minuta, a idealno i duže ako imate vremena. Zatim je prelijte jabukovim sirćetom i maslinovim uljem. Začinite sveže mlevenim biberom i još jednom sve lepo promešajte. Ako želite, dodajte i malo peršuna za svežinu i boju.

Savet za kraj: Ako koristite mladi zeleni kupus, budite nežniji – ne treba ga mnogo gnječiti, niti predugo da stoji. Za beli, jesenji kupus, slobodno primenite jači pritisak i ostavite da duže odstoji pre začinjavanja – biće još ukusniji.

Pogledajte video: Kako najlakše da očistite kupus?

This browser does not support the video element.

00:25
Čišćenje kupusa Izvor: Tiktok/miseenplace_au