Tito je bio poznati gurman, ali ovo jelo očima nije mogao da vidi: Kada su mu ga servirali, odlučno je odbio da proba, a ovaj napitak je obožavao
Bivši jugoslovenski predsednik Josip Broz Tito važio je za velikog hedonistu. Kako tvrdi njegov poslednji batler i lični kuvar, Slovenac Jože Oseli u knjizi "Titovi poslednji dani", doživotnom predsedniku SFRJ uvek bi servirali različito meso, priloge i salate, a on je sam stavljao šta će pojesti u određenom trenutku.
Jože Oseli je od 1972. godine radio u Titovoj rezidenciji na Brdu kod Kranja. Na toj poziciji ostao je sve do Titove smrti 1980. godine. Kada su Brozu jednom prilikom servirali puževe, odlučno je rekao:
"O ne, ja baš ne bih jeo puževe"
Slavni slovenački kuvar je zajedno sa suprugom Metkom sedam i po godina bio zadužen za pripremu hrane i organizaciju prijema u Titovoj rezidenciji. Zahvaljujući radu za predsednika, Oseli je imao priliku da kuva za mnoge poznate ličnosti iz sveta politike i filma.
Klikom na link pročitajte u kom gradu su Hitler i Tito živeli u isto vreme.
Josip Broz Tito je obožavao zagorsku kuhinju, a pre svega štrukle (vrsta pite). Od mesa je posebno voleo govedinu, a jutro je započinjao kratkim espresom bez šećera.
Kada je u Severnoj Koreji dobio na poklon čaj od ženšena, započeo je s ritualom ispijanja ovog napitka pre spavanja.
Kako je navedeno na portalu "Lepote Srbije", zahvaljujući radu za predsednika, Oseli je kuvao za mnoge poznate osobe iz sveta politike i filma.
Bonus video. Tito je oblikovao sudbinu Jugoslavije